Krigen og flyktningkatastofen i Syria har dominert nyhetsbildet i Norge i 2015. Foto: Flickr.com/Creative Commons/Freedom House
Krigen og flyktningkatastofen i Syria har dominert nyhetsbildet i Norge i 2015. Foto: Flickr.com/Creative Commons/Freedom House

Norske medier mest opptatt av Syria

Topper lista over årets mest omtalte nyhetssaker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Krig, konflikt, flyktninger og terror preget nyhetsbildet i 2015, med mest fokus på Syria. I alt er det produsert 73.270 artikler om situasjonen i det borgerkrigsherjede landet i norske medier hittil i år.

På oversikten AgendaTracker, en kvartalsvis undersøkelse som blir gjennomført av meningsmålingsinstituttet YouGov i samarbeid med kommunikasjonsbyrået PR-operatørene og medieanalysebyrået Retriever, er det langt mellom lyspunktene.

På andreplass kommer asyl- og flyktningstrømmen, med i alt 63.740 nyhetssaker, mens generelle nyheter om ekstremistgruppa IS får tredjeplassen med 40.779 oppslag.

– Borgerkrigen i Syria, med den påfølgende strømmen av flyktninger, må jo sees i sammenheng. Den humanitære situasjonene beskrives som den verste siden andre verdenskrig og berører hele verden, sier rådgiver Nils Johan Halvorsen i PR-operatørene.

Gjør inntrykk

– Borgerkrigen i Syria, med den påfølgende strømmen av flyktninger, må jo sees i sammenheng. Den humanitære situasjonene beskrives som den verste siden andre verdenskrig og berører hele verden, sier rådgiver i PR-operatørene Nils Johan Halvorsen.

– Det er heller ikke overraskende at disse er blant temaene som har gjort mest inntrykk på folk gjennom året, sier han.

I årets siste kvartal var den galopperende asylanttilstrømmingen og terrorangrepet i Paris de klart største nyhetssakene. Det er også sakene om terror og flyktninger som har vakt størst engasjement blant lesere, lyttere og seere. Ifølge undersøkelsen oppgir hele 78 prosent at flyktningstrømmen i Middelhavet har gjort inntrykk, mens 77 prosent sier de ble berørt av terrorangrepet i Paris.

Topp 10

Kommunevalget og debatten rundt kommunesammenslåing kommer på tredje- og fjerdeplass på lista, med henholdsvis 40.710 og 34.640 oppslag.

Dernest følger oljekrisen, konflikten i Ukraina, Hellas’ trøblete økonomi og arbeidsledigheten i Norge slag i slag på topp 10-lista for året sett under ett.

I første kvartal fikk også ski-VM i Falun, angrepet mot Charlie Hebdo i Paris og streiken i Norwegian mye medieoppmerksomhet. (NTB)

Interessert i medienyheter? Følg Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 
Powered by Labrador CMS