En ny studie dokumenterer traumene etter dekningen av 22. juli-terroren på Utøya og i Oslo. Illustrasjonsfoto: Flickr.com/Cretaive Commons/dan_xx
En ny studie dokumenterer traumene etter dekningen av 22. juli-terroren på Utøya og i Oslo. Illustrasjonsfoto: Flickr.com/Cretaive Commons/dan_xx

Studie: Dekningen av 22. juli var traumatiserende

Psykolog mener nyhetsdekningen var overdreven.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En studie viser at ikke bare blir etterlatte mer traumatiserte når de ser mye nyheter om terror, men nyhetsdekningen kan også traumatisere andre.

En studie fra Universitetet i Bergen og Senter for Krisepsykologi har intervjuet etterlatte foreldre etter 22. juli. Konklusjonen var at de etterlatte foreldre viste større grad av traumereaksjoner enn kontrollgruppa av foreldre som ikke hadde mistet noen. Men også personer som ikke tidligere var traumatisert, ble det kun av nyhetsdekningen av saken, melder NRK.

– Media har et ansvar for å dekke hendelsen, men jeg tenker likevel at dekningen var overdreven, sier Reidar Nævdal, en av psykologene bak studien.

Han mener mediene bør begrense hvor kraftig en dekning skal være. Det støtter Svein Brurås, professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda.

– Det er alltid en fare for at mediene kan bli nyttige idioter for terrorister. Samtidig er det utenkelig å tie stille om denne typen hendelser, sier Brurås.

Powered by Labrador CMS