Fotograf Martin Lehmann er frifunnet for å ha forstyrret den offentlige orden mens han fotograferte. Foto: Rune Pedersen/Politiken
Fotograf Martin Lehmann er frifunnet for å ha forstyrret den offentlige orden mens han fotograferte. Foto: Rune Pedersen/Politiken

Dansk fotograf frifunnet

Den danske fotografen Martin Lehmann ble arrestert av dansk politi mens han fotograferte flyktninger. Mandag ble han frifunnet i retten. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag falt dommen i saken mot den danske fotografen Martin Lehmann, som jobber for Politiken. Han frifinnes for å ha trosset politiets ordre. 

Lehmann skulle dekke flykningstrømmen gjennom Danmark på oppdrag for Politiken. Mellom 200 og 300 flyktninger gikk langs motorvei E45 i Sønderjylland, på vei mot Sverige. 

Kort tid etter at Lehmann begynte å fotografere, ba politiet ham om å forlate stedet. Da han likevel fortsatte, ble han arrestert og tiltalt for å ha forstyrret den offentlige orden, skriver danske Journalisten

Nå er Lehmann frifunnet. Ifølge Politiken ga retten i Sønderborg ham ret i at det ikke var mulig for pressen å utføre deres arbeid andre steder enn på motorveien:

– (…) idet muligheten for en tilstrekkelig og professionel dekning av begivenheten fra motorveisbroer, marker, rabatter og lignende var svak eller sterkt begrenset, heter det i dommen, skriver avisa. 

Det var politikens fotosjef Thomas Borberg som anbefalte Lehmann å bli på stedet, selv om politiet viste ham bort. 

Jeg sier til ham at du skal bli. Dette er den viktigste historien i nyere tid i Danmark og den skal vi selvfølgelig fortelle, fortalte Borberg til Journalisten i 2016.

– Så gikk det 20 minutter før Martin ringte tilbake og fortalte at han var blitt anholdt. 

LES OGSÅ: Politiken møter politiet i retten etter at fotografen deres ble anholdt i fjor høst

Videre fortalte Borberg at samarbeidet mellom presse og politi i Danmark for det meste går fint, men når det først skjærer seg, blir det veldig tydelig.

– Vi skal kjempe for denne retten. Vi er fortsatt overbevist om viktigheten av å være på veien slik vi var. Men jeg kan godt fortstå at frilansere som ikke har store mediehus i ryggen gikk på politiets oppfordring, sa Borberg. 

Powered by Labrador CMS