Thomas Nilsen. Foto: Jonas Sjøkvist Karlsbakk
Thomas Nilsen. Foto: Jonas Sjøkvist Karlsbakk

Redaktøren i Barents Observer sparket

Styreleder Stig Olsen sparker Thomas Nilsen for illjoal oppførsel.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Barents Observer på sine nettsider. I en artikkel på nettavisen er Nilsen avbildet med brevet som avskjediger ham med umiddelbar virkning.

Nettstedet skriver at oppsigelsen begrunnes med at Nilsen har opptrådt illojalt overfor eierne og at han har forvaltet sine oppgaver dårlig.

– Jeg har gjort nøyaktig det som er en redaktørs plikt, å stå opp for redaksjonell frihet, sier Nilsen til Barents Observer.

Til Journalisten sier Nilsen at han har fått ut dagen til å rydde kontoret.

– Dette bekrefter det jeg har fryktet mest, som er eiernes intensjon om å begrense Barents Observers redaksjonelle frihet, sier Nilsen.

Redaktøren har i lengre tid stått i konflikt med eierne, som er de tre nordligste fylkeskommunene. I mai ble publikasjonen, som er en del av det offentlig finansierte Barentssekretariatet, nektet å jobbe under Redaktørplakaten. Pengene kommer fra Utenriksdepartementet, som tidligere har uttrykt støtte for redaksjonell frihet for Barents Observer.

Ifølge Nilsen får han sparken for pliktbrudd og illojalitet i forbindelse med uttalelser han ga til offentligheten i forbindelse med stormen i mai.

– Det kommer veldig overraskende at de kommer med en avskjedigelse, og ikke oppsigelse, som ville betydd at jeg kunne stått i stillingen i tre måneders oppsigelsestid. Dette er grovt usaklig. Dette er hendelser tilbake i mai.

Den tidligere redaktøren sier han ikke helt har bestemt seg for hva han vil gjøre nå.

– Jeg kan ta ut stevning. Men så er spørsmålet om jeg vil ha en sånn arbeidsgiver.

– Hva skjer med Barents Observer nå?

– Dette er et forsøk på å ødelegge det redaksjonelle produktet Barents Observer. Men jeg vil tro resten av staben vil prøve å opprettholde Barents Observer. Men det blir enda vanskeligere, for nå har eierne fjernet enhver tvil om intensjonene deres.

Nilsen mener nettavisen har behov for nye eiere.

– I dag er jeg inhabil, men som tidligere redaktør, mener jeg fortsatt det.

Nilsen sier det ikke er konstituert noen ny redaktør.

Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås sier avskjedigelsen er et trist utfall på en sak som han håper ikke vil begrense ytringsklimaet i nordområdene ytterligere.

– Det er det motsatte som trengs - flere frie medier i et område der noe av den viktigste utvikling i Norge kommer til å skje i årene fremover. Da trengs det kloke eiere, skriver Åmås.

Styreleder Stig Olsen har så langt ikke vært tilgjengelig for en kommentar.

Les alt om Barents Observer-konflikten her.

Saken oppdateres.