Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag. Foto: Birgit Dannenberg
Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag. Foto: Birgit Dannenberg

Mener redaktør=avskjed er brudd på mediefridoms=loven

Norsk Journalistlag: Barents Observers tidligere redaktør kan gå til søksmål mot Barentssekretariatet. Redaktøren bekrefter at han forbereder søksmål for usaklig avskjed.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble Thomas Nilsen sparket på dagen som redaktør i nettavisen som er eid av Barentssekretariatet, som igjen eies av de tre nordligste fylkeskommunene. Advokat Ina Lindahl Nyrud i NJ mener nettstedet faller inn under mediefridomslova selv om det ikke er drevet etter Redaktørplakaten, og at avskjeden derfor er et brudd på loven.

Usaklig

– Jeg kjenner ikke alle detaljer i saken. Men hvis grunnlaget for avskjedigelsen er at de har kritisert eierne på egen redaksjonell plass, bryter det med mediefridomsloven. Det ligger innenfor den lovlige redaksjonelle friheten, sier Nyrud.

Mediefridomslova lovfester uavhengighet for redaksjonen overfor eieren i den daglige redaksjonelle driften og de løpende journalistiske beslutningene.

Les hva loven betyr for deg som journalist

Nyrud viser til at redaksjonen i Barents Observer 21. mai publiserte en kritikk av eierne for at de ikke ville legge publikasjonen under Redaktørplakaten. Hun sier at etter NJs syn har Nilsen kun stått opp for ytringsfriheten og redaksjonens arbeidsvilkår på redaksjonell plass.

Advokaten legger også til grunn at eieren selv definerer nettavisen som en åpen nett-tjeneste som produserer nyheter fra Barentsregionen.

Nyrud viser til at det i forarbeidene til mediefridomslova heter at oppsigelse på grunn av at redaktøren nekter å rette seg etter instrukser som strider mot lovprinsippet om redaksjonell uavhengighet, vil være usaklig etter arbeidsmiljøloven.

– Og her er det snakk om en avskjedigelse, hvor det skal enda sterkere grunner til for å gå til et slikt skritt, sier Nyrud.

Hun mener den tidligere redaktøren har mulighet til å arbeidsrettslig bestride avskjedigelsen.

Nyrud opplyser at det ikke er presedens fra rettsapparatet på denne lovanvendelsen. I 2008 var det en strid mellom redaktøren i Fagbladet og eierne som endte med at redaktøren forlot jobben.

Jobber med søksmål

Tidligere redaktør Thomas Nilsen sier til Journalisten at han nå jobber med å ta ut søksmål overfor sin tidligere arbeidsgiver for usaklig avskjed.

– Jeg kommer nok ikke til å gå til stevning for å få jobben tilbake, fordi jeg ikke ønsker en arbeidsgiver med et slikt syn på ytringsfriheten, sier Nilsen.

Han sier at han verken er medlem av NJ eller Norsk Redaktørforening, i sistnevnte fordi et kriterium er at redaktørene da skal jobbe etter Redaktørplakaten.

– Men jeg har snakket med NJ. Jeg er ingen jurist, men lytter til det deres jurister sier. Det er spennende for min del.