Thomas Nilsen. Foto: Glenn Slydal Johansen
Thomas Nilsen. Foto: Glenn Slydal Johansen

Thomas Nilsen håper filantroper vil finansiere hans nye nettavis

TROMSØ (Journalisten): Den tidligere redaktøren i Barents Observer sier han ikke vil søke om penger fra Barentssekretariatet til å drifte The Independent Barents Observer.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg vil ikke ha noe økonomisk utenstående med Barentssekretariatet.

Det sier Thomas Nilsen som har startet opp sin egen nye nettavis etter at han sa opp som redaktør for Barents Observer tidligere i høst. Med seg fikk han ett års etterlønn.

Etter at redaktøren forsvant takket resten av redaksjonen også for seg. Derfor har Barentssekretariatet annonsert at de vil legge driften av nettavisen ut på anbud.

Vil ha flere finanseringskilder

Thomas Nilsen har startet opp nettavisen The Independent Barents Observer, som han driver sammen med Atle Staalesen. På det engelskspråklige nettstedet ligger det en sak om at journalistene trenger støtte fra givere for å drifte nettavisen.

– Vi jobber med en handlingsplan for hvordan vi skal finansiere den. For øyeblikket leier vi 11 kvadratmeter i Kirkenes til 2.000 kroner måneden. Det viktigste for oss er å vise at vi klarer dette her, sier Nilsen til Journalisten.

Den nå uavhengige redaktøren sier at planen er å ikke gjøre seg avhengig av én finansieringskilde. Planen er å hente penger via opptil fem ulike kanaler. De fem er bidrag fra filantroper, folkefinansiering, sponsorer, reklame og prosjektfinansiering fra kilder som offentlige midler eller Fritt Ord.

– Vi skal ikke bak betalingsmur fordi russere må kunne lese oss åpent. Det samme gjelder forskere.

Anbud

Hvor store inntekter Nilsen må ha for at prosjektet skal være bærekraftig, vil han ikke tallfeste i dag. På grunn av oppmerksomheten rundt Barents Observer-striden siden mai, reiser han nå rundt på invitasjon for å fortelle om saken.

– Men på sikt er det ikke sånn vi kan leve.

Det var i oktober at det ble kjent at Barentssekretariatet vil legge driften av den gamle Barents Observer ut på anbud. Journalisten har de siste dagene forsøkt å få en kommentar fra styreleder Stig Olsen på status for anbudsprosessen. Olsen har ikke besvart Journalistens henvendelser.

I en epost til Journalisten for tre uker siden opplyste han at det oppstod en helt ny situasjon da alle de tre som jobbet med Barents Observer sa opp sine stillinger tidligere i høst.

– Vi arbeider nå med å få klargjort en tilbudskonkurranse. I løpet av dagene som kommer vil vi kunne svare på de spørsmålene du stiller, svarte Olsen den gang.

Nordlys har meldt interesse for å legge inn anbud på driften.

Søndag står Barents Observer-saken på konferanseprogrammet til Svarte Natta i Tromsø

LIK JOURNALISTEN PÅ FACEBOOK