Nyheten om lederkampen i NJ bekymrer Finn Våga. Foto: Martin Huseby Jensen
Nyheten om lederkampen i NJ bekymrer Finn Våga. Foto: Martin Huseby Jensen

Veteranen Finn Våga frykter at lederstrid vil svekke NJ

Etterlyser et politisk manifest fra Hege Iren Frantzen som forklarer hvorfor hun ønsker å utfordre Thomas Spence.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert med kommentarer fra Hege Iren Frantzen

Finn Våga er den fremste veteranen i  Norsk Journalistlags landsstyre. Han har hatt sentrale verv som tillitsvalg, både som lokallagsleder og landsstyremedlem, siden 1993. Nå er han bekymret for organisasjonens framtid, i kjølvannet av nyheten om at nestleder Hege Iren Frantzen stiller som motkandidat til sittende leder Thomas Spence på landsmøtet neste vår.

– Det er en demokratsisk rett å stille til alle valg, men jeg synes det er forunderlig at Hege Iren utfordrer Thomas så lenge hun ikke har uttalt eller utført en annen politisk linje enn han står for. Det bekymrer meg, for jeg frykter at dette vil splitte landsmøtet og svekke NJ. Det vi trenger minst av alt er en lederstrid. Vi trenger et samlet NJ som slåss for arbeidsplasser, for journalistikken og for bransjen.

Valgkomiteen i NJ vurderte Våga som en aktuell kandidat som nestleder i NJ i forkant av landsmøtet i 2013. Man Våga trakk seg fra den videre prosessen.

 Du har sittet lenge i landsstyret og i NJs sentrale arbeidsutvalg med begge i to perioder. Har du ikke fanget opp noen form for motsetninger mellom dem?

– Jeg husker bare diskusjonen om et nytt Journalistikkens Hus i vår, da Hege Iren hadde en annen holdning enn de andre i AU. Men jeg har på ingen måte oppfattet at de har stått for to ulike politiske retninger for NJs framtid. Jeg har stor respekt for begge som tillitsvalgte.

 Så det har ikke vært påfallende uenigheter mellom de to?

– Vi har selvfølgelig hatt diskusjoner og det har vært uenigheter, men vi har klart å finne fram til en felles plattform. Sammen har de vært en god lederduo. Jeg stiller meg undrende til hva motivasjonen til Hege Iren er, annet enn å ønske å være leder. Jeg forventer nå at hun kommer med et politisk manifest som klart skliller seg fra Thomas sitt.

 Er du selv innstilt på å fortsette i landsstyret?

– Det vil jeg informere  valgkomiteen om.

Frykter ikke et svekket NJ

Hege Iren Frantzen sier i en kommentar til Journalisten.no at både hun og Thomas Spence er voksne mennesker som vil takle den nye situasjonen på en god måte.

– Derfor deler jeg ikke Finns bekymring om splittelse og svekkelse av NJ. Nå er det valgkomiten som får ansvaret for å lede denne prosessen.

Frantzen sier at det ikke har vært naturlig for henne som nestleder å stå for en annen politikk enn Spence. Hun har forholdt seg til det programmet de begge er valgt på, og har bidratt til å finne løsninger basert på det.

– Når det gjelder Finns ønske om et politisk manifest, så kommer jeg til å fremme forslag basert på mitt syn på hva NJ bør prioritere framover i landsstyret og på landsmøtet.

Les også: Derfor tar hun opp lederkampen med Thomas Spence

Powered by Labrador CMS