Geir M. Økland fra Klubb2 på talerstolen da han foreslår motkandidat til Finn Våga under NJs landsmøte i fjor. Foto: NJ
Geir M. Økland fra Klubb2 på talerstolen da han foreslår motkandidat til Finn Våga under NJs landsmøte i fjor. Foto: NJ

TV 2-klubben vil ha Geir Økland inn i NJs vedtektsutvalg

Det brygger til kamp om sammensetning: TV 2 foreslår Økland som på sist landsmøte fremmet motkandidat til utvalgets foreslåtte leder, Finn Våga.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av mai oppnevner landsstyret i Norsk Journalistlag (NJ) utvalget som skal foreslå nye vedtekter for organisasjonen. NJs landsmøte skal vedta vedtektsendringene om et år.

Vedtektsutvalget skal blant annet vurdere kontingentsystemet, antallet medlemmer i NJs organer, bestemmelser for konsernlag og landsmøtets sammensetning. Forslagene skal først legges fram for landsstyret, som så igjen fremmer forslag til landsmøtet.

Fastholder Økland-nominasjon

I forrige måned fortalte Journalisten at NJs arbeidsutvalg (AU) i møte 19. april innstilte på at Finn Våga fra Stavanger Aftenblad, som selv sitter i både landsstyret og AU, skal lede utvalget. AU innstiller videre på at han skal få med seg Lars Løkkebø fra Telemarksavisa og kontrollutvalget, Cathrine Loraas Møystad fra Østlendingen/NJ i Amedia, Dag Idar Tryggestad fra Bergens Tidende/Schibsted og Kjersti Fikse Ness fra Adresseavisen/Polaris Media.

Journalisten skrev også at AU, som bestod av Thomas Spence, Finn Våga, Stein Sneve og Britt-Ellen Negård, ba klubbene i NRKJ og TV 2 om å spille inn navn på ytterligere to medlemmer hver, hvorav ett av de to skal være kvinne.

Men redaksjonsklubbene i NRK og TV 2 sier til Journalisten at de spilte inn sine kandidater til AU i forkant av møtet, riktignok begge menn. TV 2s Klubb2 spilte inn Rolf M. Økland fra klubbstyret som sin kandidat.

– Han har lang klubberfaring og er dyktig på den typen arbeid som har med vedtekter å gjøre, sier Klubb2s leder Henrikke Helland, som selv ble spurt, men ikke hadde anledning til å sitte i utvalget.

Hun bekrefter at klubben mottok et ønske om at det skulle nomineres en kvinne, men fastholder Økland som sin kandidat.

– Vi har valgt den som vi mener er best kvalifisert til å ivareta oppdraget. Geir Økland er vårt svar hvis vi skal sitte i det utvalget. Men det er ikke gitt at TV 2 skal sitte i utvalget.

Økland og Våga er to navn flere NJ-tillitsvalgte trolig vil huske fra valgdramaet under fjorårets landsmøte. Der foreslo nemlig Økland Harald Klungtveit som motkandidat til Våga på landsstyreplass. Sistnevnte vant valget etter kampvoteringen. Klungtveit ble senere valgt som vara.

Vil sikre kontinuitet

Redaksjonsklubben i NRK har foreslått Rolf Johansen, tidligere leder i Oslo Journalistklub og mangeårig styremedlem i NRKJ, som sin kandidat til vedtektsutvalget. NRKJs leder Richard Aune mener Johansen bør sitte i utvalget fordi han deltok i vedtektsutvalget i forkant av fjorårets landsmøte, noe også foreslåtte Dag Idar Tryggestad gjorde.

– Det er viktig med kontinuitet, og jeg ser ikke behov for andre alternativer, svarer Aune på spørsmål om hvilke kandidater NRKJ vil spille inn overfor landsstyret.

NRKJ-lederen karakteriserer vedtektsutvalget som viktig fordi det handler om «grunnloven» i organisasjonen.

– Det er viktig at den jobben blir gjort riktig.

– Hva syns du om sammensetningen i forslaget til utvalget?

– Det har jeg ikke tatt stilling til.

Vil ikke kommentere intern saksbehandling

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag (NJ) sier at sammensetningen av vedtektsutvalget er noe det jobbes internt med fortløpende fram til neste landsstyremøte.

– Vi er ikke ferdig. Det er foreslått noen navn, men vi har ikke konkludert, sier Spence til Journalisten.

– I hvilken grad er det nødvendig med et kvinnenavn fra NRKJ eller Klubb2 for å holde kjønnsbalansen i vedtektsutvalget?

– Jeg vil ikke kommentere den interne saksbehandlingen.

Navnedebatten og den endelige oppnevningen av vedtektsutvalget skjer på landsstyremøtet 25.-26. mai.

Powered by Labrador CMS