Stein Sneve tok opp uttalelser Hege Irent Frantzen hadde gitt i et intervju. Ellers rundt bordet: Finn Våga, Torbjørn Brenna, Thomas Spence og Britt Ellen Negård. Foto: Glenn Slydal Johansen

Intervju med Hege Iren Frantzen ble tema på NJs AU-møte

Landsstyre- og arbeidsutvalgs-medlem Stein Sneve kritiserte lederkandidaten for å omtale «ukultur» i Norsk Journalistlag (NJ).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen møttes arbeidsutvalget (AU) i Norsk Journalistlag (NJ). På innkallingen til det ekstraordinære møtet som ble kjent i forrige uke stod arbeid og samarbeid i NJs ledelse frem til landsmøtet som eneste tema på dagsorden.

Bakgrunnen er situasjonen NJ har havnet i med valgkamp mellom leder Thomas Spence og nestleder Hege Iren Frantzen fordi begge ønsker å lede organisasjonen. Valget av ny ledelse skjer på landsmøtet 23. mars.

På onsdagens møte i AU var det et intervju Hege Iren Frantzen har gitt til Medier24.com som fikk større oppmerksomhet enn samarbeidet i ledelsen. Til nettstedet uttalte Frantzen at NJ trenger å være en mer åpen organisasjon.

– Vi trenger å være mer synlig. Av og til tenker jeg at vi har distansert oss for mye fra våre 9.000 medlemmer og at de ikke helt vet hva vi driver med. Sånn kan det ikke være. De må vite mye mer om hva vi driver med. De må blande seg mer, sa Frantzen til Medier24.com.

Aggressiv retorikk

AU-medlem Stein Sneve var den første som tok ordet under møtet. Han innledet med at han ikke hadde noe problemer med at det fins to lederkandidater.

– Men jeg har fått flere spørsmål fra medlemmer om hva dette betyr for NJ det neste halve året, sa Sneve, og vendte fokus over på intervjuet der Medier24.com beskrev det som at Frantzen tar oppgjør med en ukultur om åpenhet i NJ.

Ordet «ukultur» blir for øvrig ikke brukt av Frantzen i intervjuet, men i et indirekte avsnitt av journalisten bak saken.

Sneve reagerte særlig på fremstillingen om at Frantzen har stått for en annen politikk enn den hun har vært med å vedta i AU der hun har sittet siden 2013.

– Den retorikken du brukte i intervjuet var litt vel aggressiv. I fremtiden håper jeg det blir litt mindre jeg og litt mer vi, sa Sneve.

AU-medlem Finn Våga fulgte opp med å si at det er uheldig om inntrykket fra intervjuet fester seg blant medlemmene.

– Jeg har aldri opplevd uenighet om dette i AU, tvert i mot opplever jeg at AU har stått samlet. Noen vil skape et inntrykk av at det er uengihet i NJ. Jeg tror enighet er det beste for NJ, sa Våga.

– Jeg håper alle bidrar til å styrke NJ, ikke å splitte det, la han til.

Både Sneve og Våga viste også til debatten Frantzen har reist om NJ er for opptatt av nedbemanning og for lite av de som blir igjen i redaksjonene.

Les også: Lederkampen tema på ekstraordinært møte i NJs arbeidsutvalg

AU uten rolle i valgkampen

Thomas Spence tok ordet ved å si at han oppfatter AU som samlet, spesielt om åpenheten i organisasjonen.

Nestleder Frantzen svarte på de tidligere innleggene ved å reise spørsmål om hva som egentlig er temaet under det pågående AU-møtet.

– Hva mener dere vi skal snakke om her? sa hun, og la til at hun lyttet til Sneves uttalelser.

– AU har ikke en rolle når det gjelder ledervalget på landsmøtet. Vi skal drifte organisasjonen fram til landsmøtet og det skal jeg bidra til ut fra det mandatetet som forrige landsmøtet har gitt, svarte Frantzen, som videre sa at hun bare svarte på spørsmål fra en journalist om hvilken politikk hun vil stå for.

– Når jeg blir spurt vil det være dumt for medlemmene ikke å svare på det, for de må vite hva jeg står for.

Nestlederen understreket at hun vil synliggjøre sine standpunkter fremover ved å fremme forslag gjennom AU og landsstyret.

– Så kommer jeg til å gjøre det jeg kan for å bidra til godt samarbeid og ikke gjøre noe som ikke bidrar til det, understreket hun overfor AU-møtet.

Senere uttalte også lederrival Spence at han var overrasket over uttalelsen om ukultur, som Frantzen selv altså ikke uttaler i intervjuet, men er noe som står i indirekte avsnitt i artikkelen.

– Men nå oppfatter jeg at det ikke har vært budskapet ditt, sa Spence.

Etterlyser de store rommene

Så steg temperaturen betraktelig i en ordveksling mellom de to lederkandidatene da Hege Iren Frantzen oppfattet et spørsmål som at Spence ville at hun overfor AU skulle kommentere ytterligere på intervjuet.

– Så tema for møtet er å svare på spørsmål om hva jeg har sagt i et intervju? spurte Frantzen.

– Hvis du mener det er en ukultur er det greit å ta det opp, svarte Spence.

– Nå skjønte jeg ikke, svarte Frantzen, og slik fortsatte en kjapp ping-pong før Frantzen gikk over til å snakke om hvordan NJ bør ledes fremover.

– Jeg mener store beslutninger skal tas i det store rom, landsstyret, og at vi må sende omforente gode sakspapirer til landsstyret. Vi må bli bedre på sakspapirer som har vært mangelfulle i noen saker. Det gjør diskusjonene vanskeligere. Jeg ønsker meg og at flere medlemmer engasjerer seg i hva det er vi driver med i landsstyret. Her har vi en vei å gå, det tror jeg ikke vi er uenige om. Hvis ingen vet hva vi driver med, må vi gjøre noe med det, sa Frantzen.

Stein Sneve tok så ordet for å si at de nå var ved den debatten som de senere skal ta i det kommende to dager lange landsstyret.

– Det er en stor forskjell på at vi alle kan bli bedre og på at det er en ukultur i organisasjonen, la Våga til.

Dette var for øvrig første gang som noen av deltagerne kunne huske at et møte i arbeidsutvalget gikk for åpne dører. Siden nye retningslinjer for åpenhet i NJ ble vedtatt i 2011 har hovedregelen vært at kun sakskartet er åpent, mens selve møtene er lukket.

Powered by Labrador CMS