Journalistlaget hjelper sparket redaktør

Gir advokatbistand til tidligere Barents Observer-redaktør Thomas Nilsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) har bestemt seg for å ta saken til Thomas Nilsen og kjøre den i rettssystemet på vegne av ham selv om han ikke er NJ-medlem. Det melder fagforeningen på eget nettsted onsdag.

Tidligere på dagen skrev Journalisten at Nilsen er i gang med å jobbe fram et søksmål mot Barentssekretariatet.

Det var mandag at Nilsen ble sparket på dagen fra jobben som redaktør i Barents Observer etter å ha ligget i konflikt med eieren siden de i mai nektet avisen å jobbe under Redaktørplakaten. Barentssekretariatet er eid av de tre nordligste fylkeskommunene.

Mange spørsmål

– Jeg er veldig, veldig glad for at NJ vil ta rettssaken. Dette er en prinsippiell sak som har betydning ikke bare for min del, sier Nilsen til NJs nettsted.

Formelt sett vil han nå bestride grunnlaget for avskjedigelsen, og sammen med NJ-advokat Knut Skaslien be om et forhandlingsmøte med Barentssekretariatet.

Leder Thomas Spence i NJ begrunner bistanden med at NJ ikke kan leve med at redaktører får sparken, og at redaksjonens frihet innsnevres av fylkeskommunale myndigheter finansiert av Regjeringen.

– Dette er et angrep på hele redaksjonen i BarentsObserver. Det er en ytterst alvorlig sak som dreier seg om vilkårene i Norge for ytringsfrihet, redaktørens uavhengighet av eierne og den redaksjonelle friheten. Barentssekretariatet finansieres av Utenriksdepartementet, så denne konflikten reiser mange og viktige spørsmål som må avklares, sier Spence til eget nettsted.

Styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet besvarte ikke Journalistens henvendelse umiddelbart onsdag.

Les Journalistens dekning av Barents Observer her.

Powered by Labrador CMS