Thor Eriksen A-pressen  Thor Gjermund Eriksen har vært på handletur i London. Nå får han snart enda flere avistitler på veggen. Foto: Kathrine Geard
Thor Eriksen A-pressen Thor Gjermund Eriksen har vært på handletur i London. Nå får han snart enda flere avistitler på veggen. Foto: Kathrine Geard

A-pressen sluker Edda

A-pressen og Thor Gjermund Eriksen fikk tilslaget for 1,7 milliarder kroner. Nytt storkonsern med 4.250 ansatte.

Publisert Sist oppdatert

4. desember blir en historisk dato i norsk mediebransje. Kilder bekrefter overfor Journalisten at A-pressen og engelske Mecom Group søndag formiddag skrev under avtalen som innebærer at Edda Media får nye, norske eiere. Edda har vært på utenlandske hender siden Mecom kjøpte daværende Orkla Media i juni 2006, til tross for sterk motstand fra ansatte og tillitsvalgte i de norske bedriftene.

Undertegnet i Oslo

Avtalen mellom A-pressen og Mecom, som ble signert i Oslo, innebærer at eierskiftet mest sannsynlig skjer ved årsskiftet. A-pressen og Mecom var nær en avtale også høsten 2008, men prosessen stanset opp på oppløpssiden da finanskrisen herjet som verst.

21. november bekreftet Mecom, i form av en melding til London-børsen, at flere beilere var interessert i å kjøpe selskapets gjenværende norske virksomheter. Både svenske Stampen og norske Polaris Media har vært på banen, men A-pressen gikk altså seirende ut av dragkampen. Etter det Journalisten får opplyst var det Mecom som tok kontakt med de potensielle kjøperne, ikke omvendt.

1,7 milliarder

A-pressen betaler i overkant av 1,7 milliarder kroner for Edda Media. Mecom kjøpte Orkla Media for 7,5 milliarder kroner i 2006, men den gang omfattet handelen også aksjer i Bergens Tidende og Adresseavisen, det danske mediehuset Berlingske Tidende, polske medievirksomheter samt Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke. De sistnevnte avisene, samt Eddas trykkeri på Nordvestlandet, ble solgt til Polaris Media i februar 2009.

A-pressen har ifølge Journalistens kilder delvis lånefinansiert oppkjøpet av Edda Media. A-pressens eiere, LO og Telenor, har bidratt med hver sin andel av mellomfinansieringen.

A-pressens kjøp av Edda Media betyr at det nye mediekonsernet, med et samlet papiropplag på 700.000 eksemplarer, kontrollerer 27,6 prosent av det norske dagspresseopplaget. Dette er fortsatt godt under medieeierskapslovens nasjonale grense på 33,3 prosent. Utfordringene ligger i den samme lovens regulering av krysseierskap (paragraf 10) og regionalt opplag (paragraf 11). Det nye konsernet omfatter 88 lokalaviser og gratisaviser, og i tillegg rundt regnet 90 nettaviser.

A-pressen har i dag 2.900 ansatte, Edda Media 1.350.

Ikke oppsplitting

Ifølge Journalistens kilder står A-pressen, som ny eier, fast på tidligere uttalelser fra konsernsjef Thor Gjerdmund Eriksen: Det er ikke aktuelt å splittet opp Edda Media og selge eller legge ned aviser.

- Vi lever ikke av å legge ned aviser. Vi lever av drive dem godt, styrke deres posisjoner og utvikle dem, sa Eriksen til Dagens Næringsliv 24. november.

A-pressen har tidligere kjøpt opp en rekke borgerlige aviser, som Østlands-Posten og Ringerikes Blad. Konsernet har ikke foretatt endringer i disse avisenes grunnsyn og redaksjonelle uavhengighet.

Må godkjennes

A-pressens overtakelse av Edda Media skal formelt godkjenne av generalforsamlingen i Mecom Group. Dette vil skje i løpet av kort tid, siden overtakelsen etter planen skjer ved nyttår. Parallelt skal både Medietilsynet og Konkurransetilsynet vurdere oppkjøpet i forhold til gjeldende lover.

A-pressen vil ventelig gjenta tidligere argumenter om at en konsolidering i det norske mediemarkedet, i form av et nytt og styrket konsern, vil trygge arbeidsplassene og bidra til å bevare mediemangfoldet og ytringsfriheten.

Anstrengt økonomi

Mecom har lånefinansiert sine mange europeiske medieinvesteringer og har i årevis slitt med anstrengt økonomi og pågående kreditorer og banker. Ledelsen i London kan nå puste betraktelig lettere, som følge av Edda-salget. Den totale gjelden blir redusert fra 2,4 milliarder til 0,7 milliarder kroner.

Også børsverdien av Mecom har gjenspeilet den pressede situasjonen selskapet har befunnet seg i. Aksjekursen har den siste tiden tilsvart en totalverdi på 1,9 millairder kroner for hele konsernet, etter en nedgang på over 50 prosent siden i vår.

Journalisten følger opp saken utover dagen.

 

Powered by Labrador CMS