Kringkatsingsjef Thor Gjermund Eriksen. Arkivfoto Journalisten
Kringkatsingsjef Thor Gjermund Eriksen. Arkivfoto Journalisten

Ba Kalbakk skifte jobb etter samlet vurdering

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen jakter nyhetsdirektør med interesse for medieutvikling og publikum.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at k-sjefen hadde bedt Per Arne Kalbakk tre tilbake fra jobben som NRKs nyhetsdirektør. Kalbakk går nå inn i en nyopprettet stilling som etikkredaktør. Han skal ikke lenger sitte i NRKs toppledelse, men skal fortsette å rapportere direkte til kringkastingsjefen.

– Vi har hatt samtaler over en viss tid, som jeg har med alle mine ledere, og er kommet til at dette var riktig etter en samlet vurdering, sier kringkastingssjefen til Journalisten. Han sier det ikke ligger mer dramatikk bak avgjørelsen enn hva som er kommunisert.

– Det var en totalvurdering.

Det var daværende kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas som i juli 2008 hentet Kalbakk tilbake til Marienlyst da han satte sammen sin toppledelse etter et drøyt år i stillingen som kringkastingssjef. Kalbakk kom da fra et opphold i et drøyt år som leder for Dagbladets samfunnsavdeling. Før han gikk til Dagbladet var han distriktsredaktør i Østlandssendingen fra 2002 til 2007.

Da NRK jaktet Bjerkaas’ etterfølger var Kalbakk en av søkerne til jobben. Etter at Eriksen fikk jobben fortsatte Kalbakk som programdirektør for Marienlystdivisjonen, inkludert nyheter. Etter romkvinnesaken vinteren 2013 ansatte Thor Gjermund Eriksen Kalbakk i den nyopprettede stillingen som nyhetsdirektør i mai 2013.

– Jeg ønsker en kortere og tydeligere linje mellom den operativt ansvarlige for nyheter og meg som sjefredaktør, sa Eriksen til NRK den gang.

Overrasket

Ansatte uttrykte i VG overraskelse over avgjørelsen om at Kalbakk nå forlater jobben som nyhetsdirektør. Klubbleder Ann Kristin Liestøl i Dagsrevyen sa til avisen at Kalbakk har levert på journalistikk, etikk, budsjett og omstilling.

– Kalbakk har vært tøff, men redelig overfor oss som fagforening. Vi er undrende til kringkastingssjefens valg om å bytte ut nyhetsdirektøren, sier Liestøl til avisen.

Eriksen sier til Journalisten at det skulle bare mangle at de ansatte er overrasket.

– Det er en av mine viktigste jobber å sikre en god balanse og at ledelsen er godt bemannet. Dette gir mulighet til en viss fornyelse, sier Eriksen, og legger til at det er en god løsning med at jobben Kalbakk går til som etikkredaktør er personavhengig.

I løpet av en ukes tid forventer han at stillingen som nyhetsdirektør lyses ut både eksternt og internt. K-sjefen sier han har tre hovedkrav til den nye nyhetssjefen. Vedkommende må ha god erfaring i å lede journalistisk redaksjonell virksomhet og være en god leder.

– Og man må både være opptatt av og ha interesse for medieutviklingen og publikum og hvordan vi skal nå publikummet.

På spørsmål om han jakter spesielt på en kvinne til jobben, viser han til at NRK-ledelsen er jevnt fordelt med 5 menn og 4 kvinner.

– Jeg mener dette er en av de mest spennende og attraktive redaktørjobbene i Medie-Norge.

Les mer om NRK.

Powered by Labrador CMS