Barn tegner på vegger som var satt ut mens kulturminister Thorhild Widvey holdt sin appell på Universitetsplassen søndag. Foto: Glenn Slydal Johansen
Barn tegner på vegger som var satt ut mens kulturminister Thorhild Widvey holdt sin appell på Universitetsplassen søndag. Foto: Glenn Slydal Johansen

– Et forsøk på å skremme til selvsensur

Kulturministeren blant appellantene under støttemarkering for ytringsfriheten og Charlie Hebdo søndag.

Publisert Sist oppdatert

– Vi skal svare terroren med flere frie ord. Men vi må og snakke om felles verdier, sa kulturminister Thorhild Widvey (H) i sin appell på Universitetsplassen.

– Ytringsfriheten er en forutsetning for religionsfriheten.

Widvey sa og at angrepene i Frankrike er et forsøk på å skremme til selvsensur, og at samfunnet må svare terroren med flere frie ord.

Mange hadde møtt fram til Universitetsplassen i Oslo til oppfordringen fra medieorganisasjonene og den franske ambassade om å føle seg frie til å tegne. Politiet kunne overfor Journalisten ikke tallfeste antallet utover å karakterisere plassen som fylt. VG Nett skriver at flere hundre hadde møtt opp.

Mange møtte opp på Universitetsplassen til støtte for ytringsfriheten. Foto: Glenn Slydal Johansen

Konfrontasjon

Styrelder Harald Stanghelle i Norsk Redaktørforening var blant de som holdt appell på vegne av mediene.

– Det må aldri bli ekstremistene som skal få bestemme hva som skal settes på trykk. Vi skal ta konfrontasjon når det er en forutsetning for ærlig dialog, sa Stanghelle.

Han viste deretter til Twitter-emneordet #jesuisahmed som har kommet som et svar på #jesuischarlie som har gått i sosiale medier de siste dagene. Ahmed Merabet er navnet på den franske politimannen som ble skutt og drept under terroristenes flukt fra redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

«Jeg er ikke Charlie, jeg er Ahmed, den døde politimannen. Charlie latterliggjorde min tro og kultur og jeg døde i forsvaret for hans rett til det. #JesuisAhmed,» skrev Dyab Abou Jahjah på Twitter.

Frykt

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag sa at ytringsfriheten og frie medier også er under press i Norge.

– Mange kvier seg for å delta i den offentlige debatt i frykt for trusler og sjikane, sa Spence.

– Vi skal ikke la frykten redigere oss.

200 trosset «Nina»

I Bergen trosset 200 fremmøtte stormen «Ninas» herjinger lørdag, ifølge arrangøren Bergen Journalistlag. Det ble holdt ett minutts stillhet og appell ved tidligere journalist i Bergens Tidende, Arild Berg Karlsen.

Dag Bjørndal fra Bergen Journalistlag innledet under støttemarkeringen i Bergen. Foto: Dag Idar Tryggestad

Også i Trondheim var det i helgen støttemarkering for Charlie Hebdo. Ifølge Adresseavisen møtte flere hundre fram på Torvet for å vise sin støtte.

Powered by Labrador CMS