Statsminister Erna Solberg har i dag presentert statsbudsjettet på overtid. Foto: Hans Kristian Torbjørnsen/Høyre.
Statsminister Erna Solberg har i dag presentert statsbudsjettet på overtid. Foto: Hans Kristian Torbjørnsen/Høyre.

Regjeringen går for nullmoms

Regjeringen vil sjekke mulighetene for å få nullmoms digitalt, hvis ikke går den for åtte prosent. NRK får økt lisensen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den borgerlige regjering og støttepartiene Venstre og KrF er kommet til enighet om statsbudsjett for 2015. For mediesektoren betyr det:

* Regjeringen vil forsøke å notifisere mediemoms på 0-0 og 8-8 samtidig.

* Produksjonstilskuddet er uendret fra årets nivå. Dermed dropper regjeringspartiene kuttet på 50 millioner kroner og støtten opprettholdes på et nivå rundt 300 millioner kroner.

Se interaktiv grafikk med historisk oversikt over produksjonstilskuddet til avisene nederst i saken

* NRK-lisensen blir økt med 25 kroner, mot regjeringens forslag om at den skulle bli stående uendret.

* IJ får 1,5 millioner kroner og lovnad om stopp i støttekutt.

* De samiske avisene får 4,1 millioner mer enn regjeringen foreslo, og er dermed på nivå med årets tildelinger.

* Nynorsk avissenter i Førde får 2,2 millioner kroner.

Dette betyr at de to støttepartiene har presset den borgerlige regjeringen til å ta store endringer i mediebudsjettet siden framleggelsen av budsjettforslaget for litt over en måned siden.

Staten Norge vil først forsøke å notifisere nullmoms på både papir og digitale plattformer. Godkjenner ESA null, er det plan A.

- Jeg kan ikke skjønne at ESA ikke skal godta 0-0 ut fra en begrunnelse om norsk kultur og språk, sier mediepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold i Krf til Journalisten.

Bekkevold sier samtidig at han er glad for at NRK får økt lisensen i motsetning til regjeringens forslag om å la den stå uendret.

- Det betyr at NRK ikke trenger kutte fullt så mye. Dette er bedre enn ingenting.

Fra pressekonferansen på Stortinget. Foto: Glenn Slydal Johansen

LES OGSÅ: Pressestøtten foreslås redusert med 50 millioner kroner

- Den samlede mediepakken er svært god. Det er jeg veldig glad for, sier Venstres nestleder og mediepolitisk talsmann Terje Breivik til Journalisten

Han forklarer momsløsningen med den kritiske situasjonen journalistikken står i, uavhengig av plattform og sier regjeringen må komme til Stortinget når de får svar fra ESA. Prosessen opp mot ESA starter umiddelbart.

Breivik sier at han håper på et svar til foreløpig budsjett i juni.

- Blir det nok en omkamp om pressestøtten om ett år?

- Jeg håper regjeringen nå forstår at vi ikke kan fortsette å ta ett steg fram og to tilbake hver år.

Tidligere har både Venstre og KrF argumentert for notifisering av prinsippet om nullmoms i stedet for å notifisere 8 prosent. Frykten deres har vært at om momsen tallfestes, er det vanskelig å endre på nivået senere.

LES OGSÅ: På momsvippen

På vei ut av gruppemøtet sa Venstres leder Trine Skei Grande til TV 2 at hennes gruppe mente det var partene var kommet fram til et godt forhandlingsresultat.

I Frankrike har myndighetene valgt å sette ned momsen på digitale medier til 2,1 prosent uten å ha avklart endringen med EU-kommisjonen. Dette skrittet vurderes nå juridisk i kommisjonen. Samtidig får Frankrike sterk støtte fra Tyskland for sin momsjustering. Tyske myndigheter avventer et utfall fra kommisjonen før de eventuelt går til samme skritt.

LES OGSÅ: - Vi tror på lavmoms

- Spent stemning til å begynne med, sier mediepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold til TV 2 om diskusjonene i partigruppen på Stortinget.

 

Learn About Tableau

Ved å bla mellom boksene øverst kan du se hvilke aviser som mottok produksjonsstøtte i 2014 og i perioden 1996-2014. For detaljer: Hold markøren over/trykk på de horisontale søylene til den enkelte avis. Når søylene er korte og lite tilgjengelige: Tallfakta for den enkelte avis kan også hentes ved å klikke på navnene og deretter “View data”. For omvendt eller alfabetisk liste: Trykk på den lille pilen over søylene. Du kan se samleoversikt for de enkelte aviseierne ved å velge i menyen til høyre. Grafikk: Bjørn Åge Mossin

Powered by Labrador CMS