Tok Helskog så dundrende feil?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Alle kaster seg nå over Gerhard Helskog og TV 2. Og er det noe jeg misliker sterkt, er det slik vanvittig heksejakt på et enkeltmenneske som «alle» nå stilltiende applauderer. Visst tok Gerhard Helskog feil. Skandaløst feil. Men det må være visse proporsjoner over vendettaen. Som Nils Arne Eggen sier, når RBK har tapt:

– Det er bare en fotballkamp.

Men skiidrett er ikke bare skiidrett, skal vi tro yppersteprestene Børge «Kaifas» Stensbøl og de andre som nå leder an i jakten på fæle Helskog.

Men tok Gerhard Helskog så grundig feil? Metodisk, ja. Men de facto ikke nødvendigvis. For søkelyset på den grensebalanserende toppidretten Helskog gjorde i sitt famøse «Rikets tilstand»-program var fortjenstfullt. (Og Helskog kan også være bare en konsensuskonferanse for tidlig ute; konsensuskonferanser er der idrettsleger verden over setter seg ned og bestemmer hva som er dop og hva som ikke er dop – dette er nødvendigvis hele tiden i forandring). Og på listen skifolka på Lillehammer de facto hadde bestilt, sto også medikamentet Jectofer. Jectofer er et jerntilskudd som gis intramuskulært til mennesker med særdeles dårlig allmenntilstand, som spisevegrere og kreftpasienter på 30 kilo, som står i fare for livstruende medisinske komplikasjoner som følge av dramatisk lav HgB og følgelig svært liten oksygentransport til vitale organer som hjerne, hjerte.

Men er skiløperne på elitenivå en slik gruppe? Nei. Jectofer er overhodet ikke indisert for denne gruppen.

Det er også et spørsmål om Jectofer ikke også bør oppfattes som et preparat på linje med EPO, fordi Jectofer intramuskulært gir en hurtig økning i oksygentransporten i kroppen. Om ett, to år er det kanskje også definert som dop.

Og det var dette Helskog ville sette søkelyset på. Mens så skled han underveis, slik Brå gjorde da han brakk staven under VM i Oslo i 1982. Men i journalistikken er ikke stavbrekk heroisk. Det fritar likevel ikke skifolka fra å se seg selv i hvitøyet. Hva faen er dere driver med mot et enkeltmenneske? Skal dere virkelig innbille oss at Bente Skaris liv og helbred står i fare på grunn av Helskogs feiltrinn? Jeg tror personlig det ligger andre motiver bak denne gedigne heksejakten. Som for eksempel at skifolka vil frata enhver kritisk journalist motet til å stille spørsmål ved hvor toppidretten i Norge går i uoverskuelig fremtid. Slik eliten i Spania nektet folket å se i stjernekikkerten til Galileo Galilei fordi det ville knuse deres verdensbilde. Om det kostet menneskeliv så var ikke det viktig. «Sannheten» var viktigst å beskytte.

Med sin heksejakt lykkes nå skifolka å tvinge det frie ordskiftet om norsk toppidrett og doping til taushet. Det var vel kanskje også målet. Og Helskog middelet og den nyttige idioten.

Powered by Labrador CMS