Lokalet til Kronstadposten er slått sammen med farens trykkeri, og hver torsdag bruker maskinene hele arbeidsdagen på å trykke opp ukas 1500 eksemplarer.

Lokalet til Kronstadposten er slått sammen med farens trykkeri, og hver torsdag bruker maskinene hele arbeidsdagen på å trykke opp ukas 1500 eksemplarer.

Fra barnearbeider til sjefredaktør

ALTA (Journalisten): Det Tom Erik Nilsen fikk «gratis» da han som 11-åring startet Kronstadposten er ikke lenger der. Nå fokuserer han på lengre reportasjer og flere kilder

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er klart, skal man drive sånn så må man jo holde ballene i sving. Det blir jo arbeid, presiserer Tom Erik Nilsen.

Siden han fylte 11 har han laget Kronstadposten. I dag er drømmen om å leve av avisen han skapte på barneskolen.

Klokken har bikket seks om kvelden, han sitter alene på kontoret. Akkurat dét er ikke uvanlig, for selv om grafene har pekt oppover siden oppstarten for åtte år siden er han fremdeles den eneste ansatte journalisten i avisa. Nå ligger derimot stillingsannonsen ute og Nilsen håper å få en kollega på plass innen kort tid.

Selv kom han seg aldri lenger enn første semester på videregående, for allerede da gikk Kronstadposten så bra at det ikke var tid til annet. Kort skolegang til tross og aldri har jobbet side om side med erfarne journalister, ser han at avisen stadig blir bedre.

– Bare jeg ser ett eller to år tilbake så ser jeg jo en utvikling. Da tenker jeg ofte «hvorfor gjorde jeg det så dårlig? Hvorfor skjønte jeg ikke at jeg ikke kunne gjøre det sånn?» Samtidig så kan jeg jo ikke ha gjort det dårlig, folk har leste jo avisa da også.

Holdt på leserne

I dag fokuserer tenåringen på litt større saker enn da han var barn. Korte tekster med store overskrifter er gradvis byttet ut med lengre reportasjer og flerkildesaker. Samtidig ble sykkelen byttet ut med moped da han fylte 16, og på 18-årsdagen stod bilen allerede å ventet på ham i garasjen. I dag dekker Kronstadposten hele Alta, en endring som måtte til for å klamre seg fast i en utfordrende bransje. Han innrømmer at han fikk litt «gratis» i starten på grunn av all oppmerksomheten rundt alderen, og at han i dag må ha et tydeligere fokus på innhold.

– Folk var nok nysgjerrige fordi de visste bakgrunnshistorien, Alta er jo en liten plass og alle vet hvem alle er.

For eldre ble han jo, men lesertallene fortsatte å utvikle seg i positiv retning.

– I januar hadde vi en undersøkelse, da var det 14.000 som leste avisa. Jeg kan jo ikke tro at alle de vet hvem jeg er, det må jo være fordi de liker avisen og innholdet i den, poengterer han.

Drømmer om livet han har nå

I 2016 fikk Kronstadposten innvilget pressestøtte for aller første gang. Rundt en halv million kroner kom godt med for ukeavisa som nå satser på å lage sin nettavis i tillegg til å ligge under iAlta, slik de gjør i dag. Nilsen forteller at han drømmer om å fortsette å ha den hverdagen han har nå, og at omsettingen fortsetter å øke.

– Du blir i bransjen en stund til?

– Ja altså, det er jo ingen vei ut. Her har man jo lage seg selv arbeid så da er det jo ingen grunn til å stoppe her, sier han.

Powered by Labrador CMS