Tomm Kristiansen har denne uken holdt andakt i NRK Radio. Det synes Jens Brun-Pedersen er underlig siden førstnevnte er profilert journalist i Dagsrevyen. Foto: Kathrine Geard
Tomm Kristiansen har denne uken holdt andakt i NRK Radio. Det synes Jens Brun-Pedersen er underlig siden førstnevnte er profilert journalist i Dagsrevyen. Foto: Kathrine Geard

Jens Brun-Pedersen er kritisk til at Dagsrevyens Tomm Kristiansen holder morgenandakter på radioen

Den profilerte Dagsrevy-medarbeideren har holdt andakter gjennom hele uka.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke første gang Tomm Kristiansen holder morgenandakt. Faktisk er det andre. Og det hver dag gjennom ei uke. Om han ikke ser rødt, så reagerer Kristiansens tidligere kollega, pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human Etisk Forbund.

På sin Facebook-side spør han hvorfor NRK tillater dette og viser til hvor konsekvente de var i saken som oppstod i kjølvannet av Siv Kristin Sællmanns halssmykke med et kors i.

 

 

– Jeg synes NRK var svært ryddige da de tok en prinsipiell avklaring om at nyhetsmedarbeidere eller ansatte i nyhetsavdelingen ikke skulle bære religiøse eller humanistiske symboler mens de er i arbeid. Da virker det veldig inkonsekvent å la en ansatt i nyhetsavdelingen holde andakter. I samme institusjon, sier Brun-Pedersen til Journalisten. 

Han mener det ville vært noe annet om Kristiansen holdt andakt i en kirke på sin fritid. Men også dette vil etter Brun-Pedersens oppfatning kunne føre til at det reises spørsmål og tvil, og han viser til den linjen NRK har ført med å alltid vært streng med å la medarbeidere delta i kommersielle og politiske arrangementer.

Jens Brun-Pedersen er kritisk til Kristiansens andakter.
Jens Brun-Pedersen er kritisk til Kristiansens andakter.

Det handler ikke om Tomm Kristiansen, dette. Brun-Pedersen sier de to er gode bekjente og at han synes Kristiansen er en fantastisk forteller. Det handler fra hans ståsted om en prinsipiell journalistisk fagdebatt.

– Jeg er redd noen kan sette spørsmålstegn ved hans uavhengighet. Journalister bør helst ikke stille seg i en posisjon som gjør at folk kan stille spørsmål ved uavhengighet og integritet.

– Men kan ikke Kristiansen bare få holde på sin trosretning?

– Selvfølgelig. Det skulle bare mangle om ikke journalister kan være, kristne, buddhister, jøder, muslimer, humanetikere og så videre.

En annen sak

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK sier til Journalisten at smykkesaken er en annen type sak. Han viser til at dette handler om nøytralitet hos nyhetsopplesere.

– Som programleder stilles det spesielle krav til nøytralitet. Det er ikke forbud i NRK mot å bære religiøse symboler på jobb som reporter, men det er det som programleder i nyhetssendingene.

Dette fikk NRK medhold for i Likestillings- og diskrimineringsnemnda. Her kan du lese sakspapirene.

Alexandra Beverfjord, nyhetsdirektør i NRK. Foto: Marte Garmann
Alexandra Beverfjord, nyhetsdirektør i NRK. Foto: Marte Garmann

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK viser også til at det her er snakk om to litt forskjellige saker.

– Denne saken handler om en utenriksjournalist som ved noen få anledninger har holdt morgenandakten på radio. Tematisk mener vi dette ligger langt unna det Tomm Kristiansen driver med til vanlig – og vi mener det ikke vil få noen konsekvenser for Kristiansens troverdighet og uavhengighet som utenriksjournalist slik Brun-Pedersen antyder, skriver hun i en epost til Journalisten.

Beverfjord viser til at NRK Nyheter ikke har mottatt andre reaksjoner på dette utover Journalistens henvendelse.

Har han ikke hørt på andaktene?

Tomm Kristiansen selv sier til Journalisten at det tross alt ikke er slik at han holder andakter i Dagsnytt 18 eller i Dagsrevyen. Da han ble bedt om å holde andakter på denne flaten valgte han si ja til det. At han bidrar til en evangelisering slik Brun-Pedersen kaller det, vil han ikke være med på.

Her kan du lese Kristiansen morgenandakt fra onsdag denne uken og her kan du høre hele andakten.

– Da begynner jeg å tvile på om han i det hele tatt har hørt andaktene. Jeg trodde han hadde gjort det siden han har likt flere av dem på Facebook. Jeg er et troende menneske. Det er det veldig mange som vet. Og jeg kan ikke helt forstå hvordan det kan være diskvalifiserende for mitt arbeid som journalist. Jeg holder ikke andaktene på vegne av Den norske kirke, påpeker han.

Kristiansen legger til at han også er medlem av Norske Pen, men lager ikke innlegg om ytringsfrihet av den grunn. Mens andaktflaten tidligere fremstod som tungt forkynnende med småprekener, er innholdet i dag annerledes, mener den profilerte utenriksmedarbeideren. Nå kåserer han.

– Har jeg vært heldig er andakten allmenn interessant. Dette handler ikke om å være troende. Jeg mener det handler om alle mennesker. Det er en særnorsk greie å tro at alt som har med religion å gjøre handler om kristendom. Jeg mener det handler om alle mennesker.

Kristiansen er ikke enig i at andaktene går utover hans troverdighet.

Powered by Labrador CMS