Fotograf Tommy Ellingsen og statsminister Jens Stoltenberg foran Årets bilde 2011. Foto: Kathrine Geard
Fotograf Tommy Ellingsen og statsminister Jens Stoltenberg foran Årets bilde 2011. Foto: Kathrine Geard

Tommy Ellingsen tok Årets bilde 2011

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilanser Tommy Ellingsen vant onsdag Årets bilde 2011 med bildet av statsminister Jens Stoltenbergs første møte med AUF-leder Eskil Pedersen etter ugjerningene 22. juli.

Se alle Årets bilder her!

Sterkt

– Dette er veldig hyggelig, jeg er kjempehappy. Samtidig litt flaut og fordi jeg har ikke holdt på så lenge, og jeg stod jo på scenen med mange dyktige folk, sier Ellingsen.

Bildet gjør inntrykk på statsminister Jens Stoltenberg, som vant «Snill gutt»-prisen av Pressefotografenes Klubb før utdelingen.

– Bildet er sterkt og gjør inntrykk. Det minner oss om det grusomme som skjedde. Jeg husker godt den dagen og møtet med Eskil, de rammede og pårørende, sier Stoltenberg.

Flaks

Årets bilde-vinneren jobber som frilanser og er selvlært fotograf. Han har blant annet jobbet for Stavanger Aftenblad, Scanpix, VG og Dagbladet. 22. juli var han på oppdrag for Stavanger Aftenblad.

– Det ble tatt en god del bilder av situasjonen, og jeg har sett på TV-bildene i ettertid at de klemmer ganske lenge. De fleste fotograferte nok i begynnelsen, mens jeg holdt på mot slutten. Det er nok derfor jeg fikk et litt annerledes ansiktsuttrykk. Litt flaks skal man jo ha, sa Ellingsen om bildet til Journalisten i fjor.

Grunnen til at bildet er i svart/hvitt er at fotografen mener det spesielle ansiktsuttrykket da kommer bedre fram.

– I bakgrunnen er det både grønt og litt rødt som ellers ville tatt bort litt av oppmerksomheten. Det er sterkere i svart/hvitt, og så er det jo en trist hendelse.

Reiste fra Stavanger

Ellingsen var selv i Stavanger da bomben i Oslo gikk av. Sammen med kolleger tok han første fly til hovedstaden og var bare en liten tur innom Oslo før de vendte mot Utøya.

– Vi hadde sett via Twitter at det begynte å skje noe der allerede mens vi sto på Sola. Og en venn av meg i SV, som hadde venner på Utøya, ringte for å høre om jeg visste noe. Etter hvert fant vi da ut at det var dit vi måtte dra.

På den øvrige premielista dominerer også 22. juli. Benjamin Ward vant kategorien nyhet reportasje for en bildeserie med Bjørn Inge Dalby, som mistet sønnen Andreas Dalby Grønnesby på Utøya.

Se alle Årets bilder her!

Husk også at du kan se tidligere års vinnere om igjen her.

Powered by Labrador CMS