Leder Tore Bergsaker og redaksjonsklubben unngikk langvarig konflikt med ledelsen om pensjonene. Foto: Birgit Dannenberg
Leder Tore Bergsaker og redaksjonsklubben unngikk langvarig konflikt med ledelsen om pensjonene. Foto: Birgit Dannenberg

Pensjonsopprøret i Dagbladet avblåst

Avtale underskrevet torsdag.

Tidligere i høst brygget det opp til bråk i Dagbladet om overgangen fra ytelsesbasert til innskuddsbasert pensjonsordning. Redaksjonsklubben krevde sammen med de andre klubbene en kompensasjon på 3,4 millioner kroner årlig. Nå har de akseptert et tilbud om to millioner kroner årlig.

Taper tusenvis

– Vi har på mange måter holdt oss for nesa og akseptert det. I begynnelsen ville ledelsen omtrent ikke gi noenting. Her tror vi at vi har fått det beste vi kan oppnå uten å havne i langvarig konflikt. Det hadde gått ut over alle parter, sier leder Tore Bergsaker i redaksjonsklubben.

Han sier de medlemmene i redaksjonsklubben som rammes hardest taper mellom 8.000 og 9.000 kroner årlig sammenlignet med dagens ordning.

 Den inngåtte avtalen innebærer ifølge Bergsaker at 255 Dagblad-ansatte får utbetalt i gjennomsnitt drøyt 7.800 kroner i året over lønnsseddelen så lenge de er ansatt i avisen. Summen varierer mye fra ansatt til ansatt, og er en varig prosentvis kompensasjon. 

Kostnadskutt

For Dagbladet som selskap nesten halveres pensjonskostnadene fra 15 til 9,5 millioner kroner årlig. Den innskuddsbaserte ordningen gir også forutsigbarhet i årene fremover for bedriften.

– Kostnadskuttet er betydelig for bedriften.

Dagblad-sjef Tore Stangebye vil ikke kommentere tallene, men han  bekrefter at en avtale nå er underskrevet med klubbene.

– Jeg kan ikke gå inn på detaljene. Jeg vil ikke kommentere tall.

Men han er fornøyd med at samtalene som har vart siden i fjor sommer nå er landet med en avtale.

– Det har vært usedvanlig krevende og vanskelige forhandlinger fordi det er et vanskelig og komplisert tema. At vi nå er kommet til enighet er jeg godt fornøyd med, først og fremst med tanke på at det gir forutsigbarhet i forhold til kostnadene for bedriften.

– Det lå an til opprør blant journalistene tidlgiere i høst. Måtte dere strekke dere langt i forhandlingene?

– Jeg føler begge parter har strukket seg langt, og vi har klart å komme i mål.

Aller-avtale

Tilbudet som lå på bordet fra ledelsen tidligere i høst var en engangsutbetaling på 30.000 kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Det var, ifølge klubbleder Tone Rudberg i Aller Media, nøyaktig det samme de ble tilbudt ett år tidligere.

– I bunn og i grunn hadde vi ikke noe annet valg enn å akseptere det, sa Rudberg til Journalisten i høst.

Tore Bergsaker mener redaksjonsklubben nå har fått et bedre resultatet enn hva kollegene i Aller klarte for ett år siden.

– Ja, det er ganske mye bedre. Det er sånn at bedriften har styringsrett og kan kutte i pensjonen. Men vi argumenterte overordnet for at pensjonen blir oppfattet som en del av de samlede lønnsbetingelsene, og at drastiske kutt i dette ikke ville bli akseptert i medlemsmassen.

Klubbleder Tone Rudberg i Aller Media syns det er vanskelig å sammenligne løsningen i moderselskapet med avtalen i Dagbladet.

– Om deres avtale er bedre er vanskelig å vurdere ettersom det er en annen innretning. Men jeg er glad for at de klarte å få lagt kompensasjonen på toppen av hver enkelts lønn i stedet for en enkeltbetaling. Det var noe vi prøvde også, sier Rudberg.

Ikke anbefalt

Klubblederen sier at klubbens beslutning ikke var enstemmig, og klubbstyret anbefalte heller ikke løsningen for medlemmene.

– Vi syns det var vanskelig å anbefale en løsning hvor medlemmene går ned i betingelser. Men vi lovte ledelsen at vi skulle legge det fram på en nøytral måte.