Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.
Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

Derfor identifiserte Aftenposten drept innsatt

Identifiseringen har sammenheng med avisens omtale av mannen som serieovergriper mot barn.

Publisert Sist oppdatert

Sist helg ble en fengslet 58 år gammel drept av en annen innsatt i Ringerike fengsel. Like etter drapet identifiserte Aftenposten mannen med navn.

Avisen omtalte mannen som en av Norges mest notoriske overgripere da han i fjor ble siktet for overgrep, inkludert voldtekt, av 20 mindreårige ned i 12-årsalderen. Siden 1980-tallet er mannen dømt 20 ganger, syv av dem for overgrep mot mindreårige.

Mørketall

I reportasjen som stod i A-magasinet i fjor sommer navnga Aftenposten alle de sju navnene mannen har brukt siden 1983.

Når 58-åringen nå ble drept, identifiserte Aftenposten igjen som eneste medium såvidt Journalisten vet. Identifiseringen nå henger sammen med de tidligere sakene, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten.

– Vi har en historikk med den saken, derfor må vi si noe om vurderingen den gangen. Vi gikk grundig inn i siktelsen mot ham. Vi visste også at han var dømt flere ganger for overgrep mot barn.

Hun sier at det under arbeidet med saken i fjor kom frem at politiet mente det kunne være store mørketall på antallet ofre de var kjent med. Aftenposten mente derfor identifisering ville kunne bidra til at flere meldte seg.

– Det har og sammenheng med sakens alvorlige karakter og gjentatte overgrep.

I dialog med mannens advokat

Aftenposten identifiserte imidlertid ikke med bilde, basert på anbefaling fra politiet.

– Vi publiserte et sladdet bilde av hensyn til etterforskningen. Det var et ønske vi valgte å etterkomme. Etter artikkelserien har det kommet flere fornærmede.

Strøm-Gundersen sier og at det var en del av vurderingen rundt identifisering at mannen ikke hadde barn, ektefelle eller søsken.

NRK har skrevet at 58-åringen forsøkte å holde bakgrunnen sin skjult i fengselet. Mannens advokat sier til NRK at media har bidratt til at den dømte er identifisert som overgriper, og slik sett truet.

– Vi er kjent med påstandene og har hatt dialog med advokaten om identifiseringen. Sikkerheten i fengselet er det Kriminalomsorgen som har ansvaret for, sier Strøm-Gundersen, som også har begrunnet identifiseringen i en kommentar på Aftenposten.no.

Powered by Labrador CMS