– Valget var gjennomtenkt. Det handler om mitt verdi- og menneskesyn, skriver Tonje Steinsland.
– Valget var gjennomtenkt. Det handler om mitt verdi- og menneskesyn, skriver Tonje Steinsland.

David Toska

Tonje Steinsland: – La meg forklare

TV 2-journalisten om hvorfor hun ble fadder til David Toskas barn.

Publisert Sist oppdatert

Valget var gjennomtenkt, skriver TV 2-journalist Tonje Steinsland i et meningsinnlegg på tv2.no tirsdag ettermiddag.

I går kunne Dagens Næringsliv fortelle at Steinsland er fadder til Davis Toskas barn. I dag forteller Steinsland selv hva som ligger bak valget om å si ja til å bli fadder.

«Selvfølgelig har mine kritikere rett i at jeg ikke kan være involvert i hans familie på det private plan og samtidig lage en film om hans forbrytelser. Men det var heller ikke i den rekkefølgen det skjedde», skriver Steinsland.

Hun fortsetter.

«La meg forklare.

Dokumentaren «Gåten David Toska» i Vårt lille land, ble publisert i 2019. Da hadde jeg, i min rolle som dokumentarist, hatt jevnlige samtaler med David Toska over 5 år.

Vi gikk turer, og snakket på telefon. Temaet for samtalene var hans fortid, jeg ønsket å finne ut hva som gjorde ham til kriminell og ransmann.»

Steinsland forteller at hennes oppdrag var å få Toskas tillit og respekt – nok til å komme i posisjon til å stille ham vanskelige spørsmål foran kamera.

«David Toska var hele tiden min kilde, ikke min venn.

Da han til slutt stilte opp i Vårt lille land var det i åpenhet, uten forbehold eller betingelser. Han svarte på alle mine spørsmål, også de ubehagelige. Dokumentaren ligger på TV2 Play for alle som vil se resultatet.»

Hun skriver videre at hun og Toska hadde minimalt med kontakt etter at dokumentar ble publisert. Men så endret ting seg:

«Da han så fikk samboer og barn, gjenopptok vi kontakten. Denne gangen som to som kjenner hverandre. To og et halvt år etter at dokumentaren ble publisert spurte David og samboeren hans meg om jeg ville være fadder til det lille barnet deres.»

Og da svaret Steinsland ja.

«Valget var gjennomtenkt. Det handler om mitt verdi- og menneskesyn.

Jeg mener alle mennesker har rett til å få komme tilbake til samfunnet etter at de har sonet sin straff og gjort opp for seg. Det er et viktig prinsipp i et rettssamfunn, ikke bare i form av offentlig kriminalomsorg, men som en holdning og inkludering fra hver enkelt av oss.»

Les hele teksten på tv2.no

Powered by Labrador CMS