Justisminister Anders Anundsens boikott av Tønsbergs Blad var brudd på boikottloven. Foto: Børge Sandnes/FrP Media
Justisminister Anders Anundsens boikott av Tønsbergs Blad var brudd på boikottloven. Foto: Børge Sandnes/FrP Media

Ulovlig boikott av Tønsbergs Blad

- Ingen tvil om at justisminister Anders Anundsen brøt loven, sier jussekspert.

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Justisminister Anders Anundsen brente onsdag etter valget et eksemplar av Tønsbergs Blad, delte bildet på Facebook, og oppfordret også sine mange venner der til å boikotte avisen.

I innlegget som nå er fjernet sto det blant annet:

– Jeg tillater meg å oppfordre alle som kan klare seg uten Tønsbergs Blad å avslutte sine abonnement og fjerne journalistene i TB fra vennelisten på Facebook.

Brudd på boikottloven

Paragraf 2d i boikottloven sier at boikott er rettsstridig når den blir foretatt uten at den boikotten er rettet mot har fått rimelig varsel.

– Det er ingen tvil om at han har brutt loven. Oppfordringen om å avslutte abonnementer er gjort i straffehensikt og siktemålet er å straffe avisen økonomisk. Det rammes av boikottloven. Å fjerne venner er en sosial boikott og faller utenfor lovbestemmelsen, sier stipendiat Kurt Weltzien ved instiutt for privatrett.

Weltzin understreker at det å dele oppfordringen på Facebook ikke er et forhåndsendt varsel slik loven krever.

- Dette er det punkt i loven det er lettest å overtre. I tilegg kan man diskutere om det også er et brudd på lovens punkt b. Dette er i nærheten av unødig krenkende og misvisende opplysninger.

Trukket boikotten

Justisministeren sendte fredag ettermiddag en epost via informasjonsavdelingen, der det vises til at Tønsbergs Blad selvfølgelig vil ha samme mulighet til å kontakte statsråden som alle andre medier.

– Eposten er å regne som en opphevelse. Rettspraksis tilsier ikke at det er nødvendig med ytterligere oppfordringer om ikke å boikotte den tidligere boikottede. Men Tønsbergs Blad kan jo sjekke om de har mistet abonnenter som følge av boikotten, og eventuelt gå til erstatningssak mot justisministeren, sier Weltzien. 

Sent fredag kveld svarte Justisdepartmentet i en epost til Journalisten:

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet mener at forholdet ikke rammes av boikottloven fordi det her er tale om en politisk ytring.

Powered by Labrador CMS