Grethe Gynnild-Johnsen mottar i løpet av februar konklusjoner fra en gruppe som utreder robotjournalistikk i
Grethe Gynnild-Johnsen mottar i løpet av februar konklusjoner fra en gruppe som utreder robotjournalistikk i

NRK utreder robotjournalistikk

Prosjektgruppe skal konkludere i løpet av februar på hvilke områder allmennkringkasteren kan nyttigjøre seg roboter.

Publisert Sist oppdatert

Robotjournalistikken, også omtalt som automatisert journalistikk, er på full fart inn i norske medier. NTB har allerede tatt i bruk slik teknologi til å dekke Eliteserien. I år utvider nyhetsbyrået bruken blant annet til også å omfatte 1. og 2. divisjon. Og i høst vil roboter hjelpe NTBs politiske reportere med researchen valgnatten.

Leter etter satsingsområder

Også NRK undersøker hvilke muligheter robotjournalistikk gir. Allmennkringkasteren utreder for tiden hvordan NRK kan nyttiggjøre seg roboter.

– Vi har nedsatt en prosjekgruppe som ser på ulike alternativer på hvordan vi kan ta i bruk automatisert journalistikk, sier distriktsdirektør og «robotsjef» Grethe Gynnild-Johnsen i NRK til Journalisten.

Hun sier at allmennkringkasteren har sett seg ut fem ulike områder som aktuelle for denne typen journalistikk. Men hun vil ikke si noe om hvilke områder det dreier seg om av hensyn til at prosjektgruppa som ledes av Tor Røed utreder spørsmålet og blant annet har som oppgave å prioritere områdene.

– Prosjektgruppa skal komme med forslag til hvilke områder NRK skal gå videre på i løpet av februar, sier Johnsen.

Researchverktøy

Hun sier at NRK ser for seg at automatisering kan tas i bruk på research, big data og på automatiserte søk på store datamengder.

Johnsen er også tydelig på at NRK ikke vil utvikle automatisering på områder der det allerede foreligger et tilbud, som på resultatsservice innenfor fotball som NTB leverer.

– Dette gjør vi for å forenkle arbeidsprosessen som vi bruker mye manuell virksomhet på. Det er bare oppside i dette, som vi har gått inn i med et innholdsperspektiv.

Ansatte positive

Ansattrepresentant og nestleder Rolf Johansen i NRKJ sier at de ansatte stiller seg positivt til arbeidet.

– Det dreier seg om å bruke roboter til å systematisere store datamengder og å kunne gjøre journalistikk på områder man ikke har kunnet gjøre tidligere. Det er vi positive til og er noe vi syns er spennende, sier Johansen.

Ifølge BBCs robotprediker er lite sannsynlig (8 prosent sannsynlighet) for at journalistyrket blir robotisert. Johansen frykter heller ikke for arbeidsplasser som følge av automatiseringen.

– Nei, det er et nyttig journalistisk verktøy.

Les også: Bekymret for at robottrenden glipper for mediene

For ordens skyld: Rolf Johansen sitter som styremedlem for eieren Norsk Journalistlag i bladstyret for Journalisten.

Powered by Labrador CMS