Toralf Sandåker. Foto:Kathrine Geard
Toralf Sandåker. Foto:Kathrine Geard

Vil ikke henge ut "forbryterne"

GARDERMOEN (Journalisten): Frilanserne ber landsmøtet om hjelp til å stanse stofftyveri.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Stadig oftere opplever frilansjournalistene at stoffet deres dukker opp i publikasjone de ikke har avtale med. Det ber frilanserne landsmøtet i NJ om hjelp med.

I sitt forslag skriver frilanserne:

“Norsk Journalistlag krever at

• Mediebedrifter stopper urettmessig publisering av stoff fra frilansere, og skjerper respekten for opphavsretten.”

Styremedlem Toralf Sandåker i Frilansjournalistene sier de ikke har det hele og fulle bildet av hvor ofte det skjer at innhold de har solgt til et blad dukker opp i et annet. Men henvendelsene fra medlemmer som har havnet i en slik situasjon blir hyppigere.

Hvem eier

Tidlig på landsmøtets andre dag sa konserndirektør Tore Sannum i Aller Media at det burde være et skille mellom saker de bestiller fra frilanseren og saker frilanserne leverer uoppfordret. Førstnevnte mener Sannum forlagene bør få kunne stå fritt til å gjøre med som de vil med.

– Jeg skjønner den posisjonen. Men poenget er at det avtales i hvert enkelt tilfelle. Så om du bestiller stoff fra en journalist eller kjøper på spekk og ikke skriver en kontrakt, er det ikke fritt fram. Det er frilanserne som eier rettighetene. Dette ble gjort veldig klart gjennom Kokkin-dommen som sier at en avtale må være helt spesifikk.

Likevel, forteller Sandåker, finner medlemmene innholdet de har produsert for én publikasjon i andre.

Frilanserne mener det største problemet er at man har medarbeidere i proffe mediebedrifter som ikke er skolert i rutinene som sikrer at slikt ikke skjer.

– Jeg tror ikke det er noen uenighet rundt dette i MBL heller.

Skurkene

Sandåker tror en av årsakene til at de opplever gjenbruk av sakene på denne måten kan være den tettere integreringen av mediebedriftene, samt at frilanserne er blitt flinkere til å følge med.

– Dette er et omfattende problem som jeg også regner med at utgiverne ønsker å stoppe.

– Hvem er verstingene?

– Det vi ønsker å oppnå her er ikke å henge ut skurkene, men en klar fokusering på rutinene.

Powered by Labrador CMS