Tore Sandberg hadde håpet på at det hadde blitt avslørt mer med midlene som har blitt delt ut tidligere. Foto: Birgit Dannenberg
Tore Sandberg hadde håpet på at det hadde blitt avslørt mer med midlene som har blitt delt ut tidligere. Foto: Birgit Dannenberg

Skup slår sammen gravehjelp

Gravesugne redaksjoner kan i år få både ekstra mannskap og midler.

Publisert Sist oppdatert

Skups graveteam ble første gang lansert under 20-årsjubileet i år. Nå slås graveteamet sammen med Tore Sandbergs gravestipend, som har blitt delt ut siden 2008.

Skreddersys

Ifølge daglig leder Jens Egil Heftøy i Skup er det gamle stipendet lagt ned, og søkere får ikke lenger penger de kan disponere. Tidligere har det blitt delt ut inntil 100.000 kroner.

- Pengene følger teamet og beløpet er derfor ikke spesielt relevant for andre enn oss som skal betale regningen. Vi bruker det vi må bruke.

Skup-leder Heidi Molstad Andresen sier de har bakt stipendpengene inn i Skup og Sandbergs Graveteam for å gi mulighet til å grave dypere og over lengre tid og finansiere nødvendige verktøy.

– Vi tilbyr den utvalgte redaksjonen tre håndplukkede personer som skal bistå redaksjonen i minimum fem dager hver med å coache de lokale journalistene i mål.

Teamet skal så godt det lar seg gjøre skreddersys etter den utvalgte redaksjonens behov.

Spent Sandberg

Første graveteam gikk til Avisa Nordland, som fikk hjelp til å rulle opp avsløringer om pasienttransporten i Salten. Gravestipendet gikk sist til Dalane Tidende, som skulle kartlegge de lokale maktstrukturene, men endte med å måtte levere det tilbake.

Tore Sandberg er positiv til at Skup slår sammen teamet og stipendet. Han har forstått det som at Skup-ledelsen ønsker mer oppfølging av gravegruppen underveis.

Privatetterforskeren sier han hadde håpet på at det hadde blitt avslørt mer med midlene som har blitt delt ut tidligere.

– Jeg er spent på hva som skjer nå, med dette nye grepet.

Deler erfaringer

Sandberg skal ha en tilbaketrukket rolle i det nye opplegget, men skal være med på en åpningsseanse hvor han skal dele av sine erfaringer.

– Jeg har jo vært borti noen saker, sier den flere ganger prisbelønnede journalisten, forfatteren og privatetterforskeren. Han er spesielt opptatt av enkeltmenneskets forhold til maktsystemene og har bidratt til å avdekke flere justismord.

– Hvordan er forholdene for gravejournalistikk i dag, sammenlignet med da du arbeidet som journalist?

– Jeg stiller spørsmål ved om det kan ha beveget seg i negativ retning, om det blir avsatt tilstrekkelig ressurser i redaksjonene til graveprosjekter.

Årets julegave

Graveteamet fikk i fjor åtte søknader, og Skup-ledelsen håper på flere i år.

– Vi håper at antallet søknader vil reflektere at det finnes mye engasjement og vilje tilå grave rundt om i landet, sier Molstad Andresen.

Søknadsfristen er 1. desember.

– Dette er årets julegave til en redaksjon som har et graveprosjekt de ennå ikke har hatt mulighet til å realisere.

.

Powered by Labrador CMS