Gjennombrudd for frilanserne

Aller Media går tilbake på omstridte punkter i leveringsavtalen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) har fått gjennomslag for endringer i Aller Medias (AM) leveringsavtale for frilansere. NJ reagerte sterkt på betingelsene i den første avtalen, og har den siste tiden gjennomført en rekke møter med ledelsen i AM.

– Det er ingen hemmelighet at vi ser at noen av de innspillene vi fikk, har vært riktige. Vi er glad for dialogen som gjør at vi nå forhåpentlig har en avtale som begge parter kan leve godt med, sier direktør Tore Sannum i AM.

Legge bak seg

Sannum avviser at avtalen blir endret fordi det er for få frilansere som har skrevet under, og sier over halvparten har gjort det.

– Er det nok?

– Nok er et relativt begrep, vi kunne fortsatt utgitt blader. Men poenget er at vi ønsker å ha et godt samarbeid med frilanserne. Da er det viktig at vi har en balansert avtale som alle er fornøyd med. Det viktigste er at vi får lagt dette bak oss.

Sannum sier det er dialogen AM har hatt over lengre tid med NJ, hvor de har avklart visse misforståelser, som har ført til at de nå har gjort presiseringer og avgrensinger i avtalen.

Avgrensing og ansvar

Ifølge nestleder Thomas Spence i NJ dreier de to viktigste endringene seg om avgrensing mellom bestilt stoff og tilbudt stoff, og at AM tar på seg ansvar for å klarere rettigheter med intervjuobjekter og fotograferte ved videresalg utenfor avtalens område.

Sannum forklarer at det er betydelig forskjeller mellom tilbudt og bestilt materiale.

– Der frilanseren har tatt all den økonomiske risikoen, vil han fortsatt habruksrettighetene til materialet.

Allers bruksrett til bestilt materiale er etter endringene dessuten begrenset til Aller Medias publikasjoner i Norden. Opprinnelig ga avtalen rom for bruk av materiale også hos alle deres eksisterende og fremtidige samarbeidspartnere, en formulering frilanserne reagerte kraftig på.

Ved siden av å begrense frilanserens rom for å selge materialet, fryktet også mange at den kunne gi dem et juridisk ansvar for viderebruken.

– Avgjør selv

Mens NJ tidligere advarte frilansere mot å signere kontrakten, vil de nå overlate avgjørelsen til den enkelte. Ifølge Spence er NJ imidlertid fortsatt ikke fornøyd med avtalen.

Først og fremst er de misfornøyd med at avtalen ikke gir frilanseren økonomisk vederlag for gjenbruk og videresalg.

Sannum sier det ikke vil bli aktuelt å gjøre ytterligere endringer.

– Slik avtalen fremstår nå, er det vi tilbyr våre samarbeidspartnere.

De som allerede har skrevet under vil nå få tilsendt den nye avtaleteksten.Spence sier NJ nå håper at også Hjemmet Mortensen følger etter, og endrer sin frilansavtale.

Powered by Labrador CMS