VG-sjef Torry Pedersen jublet med teamet sitt da VG ble kåret til Årets avis under bransjens prisdryss i Bergen. Foto: Glenn Slydal Johansen
VG-sjef Torry Pedersen jublet med teamet sitt da VG ble kåret til Årets avis under bransjens prisdryss i Bergen. Foto: Glenn Slydal Johansen

Prisdryss til VG

BERGEN (Journalisten): Sjefredaktør Torry Pedersen mottok prisen for Årets avis av kulturminister Thorhild Widvey.

Publisert Sist oppdatert

Det ble klart under den store prisfesten i regi av Mediebedriftenes Landsforening (MBL) onsdag kveld. Prisene deles ut under Nordiske Mediedager i Bergen i 21 kategorier innenfor klassene avis, digital og magasin. Totalt er 788 bidrag vurdert av tre juryer.

Den store vinneren er altså Torry Pedersens VG som hentet hjem den gjeveste prisen i åtte av totalt 21 kategorier. Slik begrunnet juryen tildelingen av Årets avis:

- Årets Avis går foran og viser vei. Avishuset er fullt av kreative og entusiastiske folk som hver dag blør for drakta. I 2014, som var et av de tøffeste medieårene, leverer de bedre enn noen gang, både redaksjonelt og økonomisk. Årets avis er Norges mest siterte avis, og deres avsløringer får store konsekvenser av samfunnsmessig betydning. De gjør alt riktig, på alle plattformer, også på siden av kjerneoppdraget – i tillegg er de best på nyheter. Kvalitet i alle ledd og historiefortelling på et ekstremt høyt nivå gjør at årets avis er suverent best i Norge. Deres innovative kraft, nyvinninger og optimismen gir håp for hele bransjen. Årets avis er VG, leste kulturminister Thorhild Widvey.

VG vant også prisen Årets nettsted med denne begrunnelsen:

- I en særklasse på alle digitale flater. Utvikler nisjenettsteder på internasjonalt toppnivå, også uten å knytte dem til merkenavnet. De leverer nyheter fortløpende hele døgnet og utnytter nettets egenart til det fulle. Her lekes det med fortellerteknikker og utrykk på en forbilledlig måte. De viser vei i hvordan fremtidens journalistikk skal være digitalt, og evner samtidig å skape nye inntektsstrømmer med journalistikken som utgangspunkt. Med entusiasme, stolthet og glimt i øyet setter de standarden for nettsted i Norge – og i verden. Imponerende! leste Widvey.

VG hentet også hjem prisene Årets avismagasin for VGHelg, Årets magasincover for VG Helg lørdag 30. august, Årets sportsside for «Best games ever», både Årets featureside og Årets digitale historie for «Historien om Odin» og Årets digitale nyskaping for VGDirekte.

VGs fortelling om Odin høster mer anerkjennelse under MBLs prisfest.
VGs fortelling om Odin høster mer anerkjennelse under MBLs prisfest.

Les: Journalistprisen til «Historien om Odin»

Andre aviser som ble hedret var Bergensavisen som fikk prisen for Årets forside i forbindelse med Branns nedrykk fra fotballens eliteserie i fjor.

Bergensavisen vant prisen Årets forside for dette bidraget.
Bergensavisen vant prisen Årets forside for dette bidraget.

Byrival Bergens Tidende vant pris i kategorien for Årets nyhetsside for saken «Politimann slo alarm etter Monikas død». Stavanger Aftenblad fikk hederlig omtale for saken «Gjeldsslaver resten av livet» som handlet om at If som Nokas’ forsikringsselskap driver inn pengene etter ranet i 2004.

Kvinnherringen fikk hederlig omtale for<br>sin notisavis.
Kvinnherringen fikk hederlig omtale for
sin notisavis.

Lyngdals Avis tok hjem prisen Årets avisnyskaping for å ha ekspandert fra en ren nettutgave til papir. Fra juryen het det at «papiret er et godt supplement til nettutgaven. Papiret var ikke dødt.» Hederlig omtale gikk til Kvinnheringen for notisavisen.

Les: Avis med bare notiser

Klassekampen fikk hederlig omtale innenfor kategorien Årets magasincover for sin forside i forbindelse med grunnlovsjubileet Fredag 16. mai.

MBLs Ung-pris gikk til Fædrelandsvennen for KRSby.

Innenfor digitalklassen ble Bergens Tidendes bt.no kåret til Årets nyhetsnettsted for å være «en troverdig leverandør av troverdig kvalitetsjournalistikk som klarer å sette dagsorden utover eget nedslagsfelt».

Dagbladet meninger fikk prisen som Årets nisjenettsted for blant annet å «vise at det er mulig å nå bredt ut i sosiale medier».

Mens VGDirekte vant kategorien for Årets digitale nyskaping for «å sette en ny norsk standard for dekning av direktehendelser», fikk BT hederlig omtale for Kommunebyggeren.

Aftenposten vant prisen i kategorien Årets programserie for «Fra ungdommen» for «et fantastisk prosjekt fortalt på en ny og gripende måte». Moss Avis fikk hederlig omtale for «Glemmer det aldri».

Foruten jurylederen har avisjuryen bestått av Ole Bjørnar Loe Welde fra Romsdals Budstikke, Jan Moberg fra Teknisk Ukeblad, Sigmund Nordal fra Dagbladet Magasinet og Tone Gilje fra Stavanger Aftenblad.

Digitaljuryen har i tillegg til Ohrberg-Rolfsrud bestått av Geir Engen fra MBL, Erling Brøndmo fra Amedia, Ragnhild Olsen fra Høgskolen i Oslo og Akershus, Bjørn Bore fra Dagbladet, Ine Therese Gransæther fra Contemplus og Martin Huseby Jensen fra Journalisten.

PS! VGs Truls Dæhli ble tildelt NTBs språkpris under samme arrangement.

Les alt om Nordiske Mediedager.

Powered by Labrador CMS