Torun Støbakk slutter som redaktør i lokalavisa Snåsningen på Snåsa for å ta mer utdannelse. Foto: Lornts Erik Gifstad/Snåsningen
Torun Støbakk slutter som redaktør i lokalavisa Snåsningen på Snåsa for å ta mer utdannelse. Foto: Lornts Erik Gifstad/Snåsningen

20-åring gir seg som redaktør

Torun Støbakk var landets yngste da hun overtok som sjef i Snåsningen.

Nå går Støbakk av for å skaffe seg mer utdannelse.

– Foreløpig er jeg litt usikker, men satser på å fullføre et årsstudium i statsvitenskap og vurderer å søke på jusstudiet i Oslo. Tingene avhenger litt av når jeg kan fratre jobben i Snåsningen. Det er på en måte greit at ikke alt er helt spikret, sier hun til Journalisten.

Støbakk, som er født og oppvokst i Snåsa, var 19 år gammel og ifølge Norsk Redaktørforening landets yngste redaktør, åtte år yngre enn den nest yngste, da hun startet i jobben som redaktør og daglig leder i Snåsningen på nyåret 2013. Hun er ikke tidenes yngste redaktør, slått med halvannen måned av Bente Sollid Storehaug, som ble ansatt som redaktør i Kystnytt da hun var 19 år og noen uker gammel.

Har satt dagsorden

Da hun tiltrådte som sjef så Støbakk for seg flere konkrete satsinger. Snåsningen skulle bli bedre til å sette dagsorden, spisse nyhetsjournalistikken og løfte det samiske stoffet.

– Oppfatter du selv at dere har innfridd disse målsetningene?

– Ja, jeg er fornøyd. Ut fra forutsetningene våre synes jeg at vi har fått til mye. Vi har for eksempel lyktes med å sette dagsorden og er blitt flinkere til å følge saker som skal opp i kommunestyret før utfallet er bestemt. Jeg synes ikke vi har blitt slått på noen store Snåsa-nyheter av konkurrentene våre, selv om vi kommer ut bare en gang i uken. Fra det sørsamiske miljøet har vi fått har fått tilbakemeldinger om at vi også er blitt flinkere til å omtale saker som angår dem. I fjor høst ga vi også ut det som, så vidt meg bekjent, er tidenes første avis om sametingsvalget i sørsamisk område på både norsk og samisk.

Drømmer om riksavis

– Du sa i et intervju med Journalisten at det er en drøm for deg å jobbe i Aftenposten. Har du fortsatt denne drømmen?

– Målet mitt er å rendyrke journalistikken og bli en flinkere journalist. En periode i en riksavis hadde vært en god og nyttig erfaring. Men det trenger ikke å være Aftenposten. Det er mange ting, også private, som vil avgjøre hva jeg gjør videre.

Snåsningen ble startet opp for rundt 17 år siden, kommer ut hver onsdag og hadde i fjor et opplag på 1.603 eksemplarer. Avisa har tre medarbeidere. I tillegg til redaktøren jobber det en journalist i redaksjonen.

Startet som 14-åring

Den avtroppende redaktøren startet journalistkarrieren som frilanser for Snåsningen og Trønder-Avisa, som eier Snåsningen, da hun var 14 år gammel. Støbakk fullførte videregående skole våren 2012 og gikk løs på studier i statsvitenskap samme høst. Men det prosjektet ble lagt på is da redaktørjobben dukket opp.

Det var Arve Løberg, redaktør i Trønder-Avisa og styreleder i Snåsningen, som oppfordret henne til å søke.


Redaktør i to år

Styreleder Bjørnar Tromsdal sier til Trønder-Avisa at han er svært godt fornøyd med den jobben Støbakk har gjort for lokalavisa de snart to årene hun har vært redaktør.

– Hun har preget avisa og utviklet Snåsningen i en positiv retning. Vi beklager selvsagt at Torun velger å slutte, men har full respekt for hennes ønske om å ta mer utdanning. Det lå i kortene alt da Torun ble ansatt, sier Tromsdal.

I løpet av de snart to årene i redaktørstolen har opplaget økt, og avisa gikk med et overskudd på 173.000 kroner (etter pressestøtte på 472.000 kroner) i fjor.