K-rådet tviler på at Tomm Kristiansens andakter svekker ham

Per Edgar Kokkvold ber om utvidet redegjørelse og diskusjon om hva NRK-ansatte kan gjøre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke gikk pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human Etisk Forbund ut på Facebook og stilte seg kritisk til at utenriksmedarbeider Tomm Kristiansen holdt morgenandakten gjennom uken. Til Journalisten utdypet Pedersen at:

– Jeg er redd noen kan sette spørsmålstegn ved hans uavhengighet. Journalister bør helst ikke stille seg i en posisjon som gjør at folk kan stille spørsmål ved uavhengighet og integritet.

Kristiansen er ikke enig i at andaktene går utover hans troverdighet.

– Har jeg vært heldig er andakten allmenn interessant. Dette handler ikke om å være troende. Jeg mener det handler om alle mennesker. Det er en særnorsk greie å tro at alt som har med religion å gjøre handler om kristendom. Jeg mener det handler om alle mennesker.

I starten av torsdagens møte i Kringkastingsrådet tok rådsleder Per Edgar Kokkvold tak i problemstillingen etter å ha fulgt dekningen av Brun-Pedersens kritikk. Kokkvold understrekte at det ikke er kommet noen klager, men ønsket - som et oppspark til en større sak - en samtale rundt problemstillingen.

– Jeg skulle helst sett Jens Brun-Pedersen her. For det er en viktig og interessant debatt som han reiser, men når det gjelder selve innholdet i saken synes jeg ledelsen i NRK har svart godt. Vi kommer alle inn i yrket med verdier og tro, og mangel på tro er jo heller ikke noe nøytralt standpunkt. Hver journalist og leder har ansvar for ikke å farge det vi leverer. Det er ikke bestandig enkelt. Men Tomm Kristiansen mener jeg klarer det. Det er få som er så gode eksempler på uavhengighet og integritet som han, sa Dagen-redaktør Vebjørrn Selbekk

Hva med andre livssyn?

Selbekks holdning kjennetegnet stemningen i rådet. Mange av medlemmene holdt Kristiansen fram som en journalist med sterk integritet og troverdighet.

Tidligere SP-politiker Torvild Steen har gått inn i arkivene for å se nærmere på reportasjer fra Tomm Kristiansen. Han har i disse ikke funnet belegg for at Kristiansen er farget av sin tro.

– Jeg kan ikke vinne noen grunn til bekymring i det han har publisert.

Formidlingssjef Randi Wenche Haugen ved NTNU sa at Kristiansens arbeid som journalist og hans troverdighet står sterkt.

– Men hva om en muslimsk journalist stiller opp med andakt. Hvis en slik situasjon skal oppstå – er det greit? Vi har mange trossyn i NRK og Norge i dag.

NRK flagget på nyåret i fjor at de åpent for muslimske andakter. Men gikk tilbake på dette kort tid etter. Kokkvold mener at en mulighet slik Kristiansen har fått må gjelde alle livssyn. Heller ikke Kokvold ser noen problemer ved at Kristiansen holder andakten.

En del av oppdraget

Utenrikssjef Knut Magnus Berge i NRK sier at det var en avveining da forespørselen kom på hans bord.

– Det er betegnende at at det ikke er kommet klager på dette før Brun-Pedersen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fant det på sin plass å vise til at disse klagene ofte handler om at NRK har forkynnende programmer. Og understreket at det er en del av NRKs oppdrag.

– Vi skal speile livssyn, men den kristen troen har spesiell plass i oppdrag. Man kan mene det er feil eller riktig, men som vi legger til grunn for å oppfylle oppdraget. Dette er ikke noe NRK har bestemt.

Powered by Labrador CMS