Torvild Sveen mener familien bør klage inn innslaget.
Torvild Sveen mener familien bør klage inn innslaget.

Sveen oppfordrer til å klage «Alt for dyra» inn for PFU

NRK har beklaget fremstillingen av Mr. Kanin i programmet «Alt for dyra». Torvild Sveen i Kringkastingsrådet mener det uansett hadde vært interessant å se PFUs behandling. 

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert med kommentar fra NRK 

Første program i serien «Alt for dyra» på NRK1 har skapt sterke reaksjoner og det har kommet inn mange klager til Kringkastingsrådet. Her blir en mann, kalt Mr. Kanin, feilaktig fremstilt, ifølge klager. 

En av klagene til rådet er skrevet av mannens stedatter der hun forklarer hvor belastende programmet har vært for familien. Her kommer det fram at det var serieskaperne som ba Mr. Kanin late som at han skulle slakte en kanin som ikke var god nok for utstilling, ifølge stedatteren.

Etter massive reaksjoner valgte NRK i slutten av september å publisere en beklagelse på sine nettsider. Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK forteller Kringkastingsrådet at de har løpende kontakt med den aktuelle familien og følger de opp. De har også endret det aktuelle innslaget i serien og publisert en oppdateringstekst på NRK nett-tv. 

Se Kringkastingsrådet direkte her. 

Oppfordrer til PFU-klage

Det er enighet i Kringkastingsrådet at det er bra NRK forteller at de bommet og beklager innslaget. Likevel tror rådsmedlem Torvild Sveen at denne saken også hadde skapt reaksjoner i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Han oppfordrer familien til å klage inn innslaget. 

Flere i rådet forstår heller ikke helt meningen med programmet. I tillegg skaper det reaksjoner at det hevdes at det var serieskaperne selv som her oppfordrer mannen til en handling.

Det er her snakk om en mann som ikke har meldt seg på et realityprogram, men som har takket ja til en journalist å bli intervjuet, presiseres i rådet.

Les også: Rådsmedlemmer kaller NRKs Stjernekamp-stunt unødvendig og idiotisk

NRK svarer på kritikken

Redaktør Grete Ruud i NRK Østfold skriver følgende i en e-post til Journalisten: 

Journalist Magnus Brenna Lund, som har laget serien, har tidligere laget flere reportasjer på Leif Opsund, som kalles Mr. Kanin. Senest i Sommeråpent i sommer, der kaningryte som ble servert på en utstilling, var et tema. Innslagene har ikke ført til reaksjoner fra Opsund. I 2013 var Mr. Kanin med i en Norge Rundt reportasje signert Brenna Lund, der Opsund forteller at kaniner som ikke er gode som utstillingskaniner, havner i gryta. I planleggingsfasen av serien var problemstillingen: hvilken kanin skal få leve, hvilken skal bli mat. Dette var en problemstilling Brenna Lund ønsket å ha med i programmet.  Derfor ønsket journalisten å være på gården til Opsund for å filme når oppdretteren stod ovenfor et slikt valg. Det er etter vår mening ingen tvil om at avtalen som ble gjort med Opsund var å komme på gården for å filme en slik utvelgelses-prosess. Opsund ønsket ikke at selve slaktingen skulle filmes. Det ble selvfølgelig respektert, men programskaper mente det var viktig å ha med en slaktescene for å fortelle seerne at det er slik konkurransemannen og gårdbrukeren Leif Opsund driver. Derfor ble det filmet en scene der Opsund går bak et hus for å avlive en kanin. I scenen høres et skudd. Etter skuddet ble det understreket at det ikke ble skutt noen kaniner i dette programmet, men at det er slik Leif Opsund gjør det til vanlig. Vår oppfatning er at vi ikke har oppfordret Opsund til å gjøre noe han ikke gjør til vanlig. Tvertimot, vi har bedt om å få være tilstede når han utfører en handling han vanligvis gjør.