Håkon Haugsbø. Foto: Kathrine Geard
Håkon Haugsbø. Foto: Kathrine Geard

Haugsbø trekker seg fra Skup

Må finne ny leder til gravefestivalen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Skup-konferansen om en knapp måned blir Håkon Haugsbøs siste som leder. Etter tre år som Skup-leder har Haugsbø bestemt seg for at nok er nok og velger familien fremfor gravefestivalen.

– Det er på tide å slippe nye til, og for meg å prioritere familien. Det er rett og slett et spørsmål om kapasitet, og at man ikke bør sitte for lenge i en slik posisjon, sier Haugsbø til Journalisten.

Good will

Trond Idås i Norsk Journalistlag er med i valgkomiteen og vil arbeide med å finne både ny leder og nestleder. Under årets generalforsamling, som finner sted under konferansen i Tønsberg, kommer en del endringer. I dag har Skup et representantskap som ifølge Idås har et noe uklart mandat. Representantskapet skal erstattes med en kontrollkomité som gjennom året skal holde oversikt over pengebruken i Skup. Og så skal det oppnevnes et råd på ni personer.

– De skal blant annet være goodwillambassadører. Og de vil være døråpnere og samtidig vurdere vanskelige veivalg for Skup. Enten det dreier seg om økonomi eller andre temaer, sier Idås.

Kontroll

Frem til nå har representantskapet i Skup vært med på møte med Skup-styret rundt juletider, og igjen om våren etter Skup-konferansen. På dette møtet har medlemmene hatt mulighet til å komme med innvendinger til strategien. Når en kontrollkomité kommer på plass, mener Idås det vil bidra til å få orden på økonomien. I fjor gikk Skup med det Idås karakteriserer som et betydelig underskudd.

– Hadde man hatt kontrollkomité ville økonomien blitt fulgt tettere opp gjennom året, enn nå da det kommer på årsmøtet. Det vil gi mulighet til å se de lange linjene.

Kontrollkomiteen skal sørge for at styret arbeider etter stiftelsens vedtekter, men daglig leder i Skup, Jens Egil Heftøy, presiserer at komiteen ikke vil bli et overformynderi i forhold til pengebruken i stiftelsen.

– Styret står fortsatt fritt til å gjøre sine disponeringer, men styret må selvsagt begrunne eventuelle avvik, forklarer han.

Av fatet

Så hva slags person er det valgkomiteen ser etter som ny leder? Idås betegner Haugsbø som en kindereggmann; profilert journalist, flink administrator og en dyktig møteleder.

– Spørsmålet er hva vi vektlegger. Eller om vi skal forsøke å finne et nytt kinderegg. Det er uansett behov for en som har peiling på organisasjonsdrift, sier Idås.

Og den avtroppende Skup-lederen ser at det kan bli vanskelig å holde fingrene av Skup-fatet når han først går av.

– He-he, blir jeg bedt om å holde meg unna så klarer jeg det, men jeg håper noen har brukt for mine tjenester også i fremtiden. Jeg jobbet med konferansen som frivillig bakkemannskap før jeg kom med i styret, og det gjør jeg gjerne igjen.

Powered by Labrador CMS