Busstragedie ga rekord på nettet

Bussulykken sist helg resulterte i rekordtrafikk for Trønder-Avisas nettutgave. – Dekningen stilte store krav til oss. Også etisk, sier sjefredaktør Arve Løberg.

Publisert Sist oppdatert

Bussulykken i Verdal førte til at Trønder-Avisas nettutgave hadde 175.000 sidevisninger i løpet av lørdag. Det er 70.000 mer enn avisa har opplevd på én dag tidligere.

– Dekningen av bussulykken satte store krav til våre medarbeidere. Som lokalavis er det helt avgjørende at vi har den rette avstanden til tragedien. Samtidig er informasjonsbehovet enormt, i en situasjon med tre døde og 25 som ble innlagt på sykehus, sier Arve Løberg.

Levende bilder

Han er spesielt fornøyd med at avisa maktet å legge ut fire forskjellige videoinnslag med levende bilder på ulykkesdagen. Trønder-Avisa hadde i alt 12 medarbeidere ute for å dekke ulykken. De formidlet både tekst, foto og videoinnslag fra ordinære kameraer og mobiltelefoner. Avisa har et samarbeid med VG, slik at det første videoinnslaget også ble lagt ut på VG Nett.

– Dette er en revolusjon, mener Løberg.

Videokurs for ansatte

Forrige gang det skjedde en tragisk hendelse i Nord-Trøndelag – drapene i Overhalla – hadde ikke Trønder-Avisa mulighet til å jobbe med videoinnslag.

– Det makter vi nå, etter at vi har hatt kurs for journalister og fotografer på bruk av videoutstyr. Vi har hatt mer enn 40.000 klikk på videosnuttene på et par dager, sier Løberg.

Trønder-Avisa hadde forrige uke 50.000 unike brukere på nettutgaven. Dette er vel 10.000 mer enn en vanlig uke. Lørdag alene var det 22.500 unike brukere og søndag 15.000. Men størst vekst har det vært i antall sidevisninger, som nådde 175.000 på lørdag. Søndag hadde avisa 100.000 sidevisninger.

– Store utslag

– Dette er store utslag for oss. Det gikk greit å håndtere den store nettrafikken, rent teknisk. Det medførte imidlertid at vi utsatte en planlagt oppdatering av serverne våre på lørdag, forteller Løberg.

Han legger til at Trønder-Avisas publikum i økende grad bruker nettet til å holde seg oppdatert i nyhetsbildet.

– Vi ser nå en generell vekst i nettrafikken vår på lørdager og søndager, fordi folk har vent seg til at vi legger ut stoff fortløpende fra møtene og begivenhetene vi dekker.

De åtte første månedene i år hadde Trønder-Avisa et snitt på 1,3 millioner sidevisninger. I oktober og november har man passert 1,6 millioner sidevisninger.

Etiske krav

Løberg legger til at videodekning av dramatiske hendelsesnyheter som bussulykken sist helg stiller etiske krav til redaksjonen.

– Hvis vi ikke har en nøye overvåking over hva vi legger ut, risikerer vi å publisere bilder som det er etisk problematisk å bringe på det tidspunktet. Vi mener imidlertid at vi nå har et apparat som håndterer dette, sier redaktøren.