Saken går for Oslo tingrett.
Saken går for Oslo tingrett.

Påstand om 14 års fengsel for voldtektstiltalt kulturprofil

Tiltalt for ni voldtekter.

Aktoratet ber om fengsel i 14 år for kulturprofilen som er tiltalt for en rekke voldtekter av yngre kvinner mens de var beruset eller sov.

Den 50-årige mannen, som har hatt ledende stillinger i en festival og i mediebransjen, er tiltalt for ni voldtekter, men nekter straffskyld på alle punkter.

Torsdag holdt aktoratet ved statsadvokat Trude Antonsen og politiadvokat Hilde Strand sin prosedyre.

Politiadvokaten trakk fram at den tiltalte har gitt uttrykk for at han og kvinnene var likeverdige parter i samme miljø.

– Men han var en betydelig eldre person enn de fornærmede, og han hadde den gangen en sosial maktposisjon i miljøet. De fornærmedes unge alder og manglende livserfaring gjør dem generelt sårbare overfor NN (tiltaltes navn, red.anm.), sa Strand.

Ett års rabatt

Politiadvokaten tok utgangspunkt i 15 år som det aktoratet mener er riktig straff, men mener mannen skal få et fradrag på ett år. Dermed endte påstanden opp på 14 års fengsel.

Aktoratet ber om at han dømmes for alt han er tiltalt for, med unntak av én voldtekt mot én av kvinnene.

Ifølge tiltalen har kulturprofilen hatt samleie eller utført seksuelle handlinger med kvinnene mens de var ute av stand til å motsette seg dette fordi de var beruset eller sov.

– Denne saken handler ikke om sex man angrer på, ikke om sex man ikke husker og ikke om gjensidig seksuell kontakt i en slags gråsone mellom frivillighet og utnyttelse. De fornærmede i vår sak har fortalt at de våkner opp til at tiltalte har seksuell omgang med dem, sa statsadvokat Trude Antonsen på starten av rettsdagen.

Nekter for sex med mindreårig

Mannen er også tiltalt for seksuell omgang med en person under 16 år, noe som skal ha skjedd på en fest på sensommeren 2011. Dette nekter han for.

– Han har vedgått at de hadde seksuell omgang senere den høsten, trakk statsadvokaten fram i retten.

På det tidspunktet hadde jenta fylt 16 år.