Foto: Birgit Dannenberg
Foto: Birgit Dannenberg

Skatt på kanten av underholdning

Trygve Hegnar fant feil på egen ligning som ble gjengitt i mediene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen bar førstesidene hos majoriteten av norske nettsteder preg av offentliggjøring av skattelistene, Journalisten inkludert.

Sikkert som julaften byr disse offentliggjøringene på diskusjoner om kikkermentalitet og tilrettelegging for kriminelle. Men redaktør og aviseier Trygve Hegnar har et annet perspektiv. Han har funnet feil i sin egen ligning.

Jeg kan jo ta meg selv som eksempel. Av dagens lister fremgår det at min inntekt i fjor var på 378.730 kroner mens det korrekte skal være 1,9 millioner kroner. Listene forteller videre at jeg betalte 5,7 millioner kroner i skatt i fjor, mens det riktige skal være at jeg betalte 11 millioner i skatt, sier Hegnar til sitt eget nettsted HegnarOnline.

Vanskelig å unngå

Til Journalisten sier han at samlet sett, så er offentliggjøringen av ligningstallene et gode. Hegnar sier videre at journalistikken rundt ligningstallene likevel er på grensen til å tippe over til underholdningsjournalistikk.

Han påpeker at avisene ikke er flinke nok til å understreke mulige feil, og at det ikke kommer fram hvor mye ligningstallene kan avvike fra den reelle formuesskatten.

At det oppstår feil tror han er umulig å unngå.

– Feil er dessverre ikke til å unngå, for det er rundt 2,5 millioner skatteytere, og pressen kan ikke kontrollere/vurdere disse. Vi må «sluke» alt, skriver han i en epost.

Feilen i år tror han skyldes at skattemyndighetene ikke har fått med seg eventuelle endringer skattebetalerne har gjort i de ferdig utfylte selvangivelsene.

– Bør disse listene i det hele tatt være tilgjengelig for en «topplistejournalistikk»?

– Under tvil, ja.

Feilene i Hegnars tall er det skattemyndighetene som har opplyst ham om, uten at det er endret i opplysningene som når befolkningen gjennom mediene.

Ting tar tid

Informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skattetaten sier til Journalisten at det alltid vil være feil i listene, men understreker at det hele veien skjer endringer. Neste oppdatering av skattelistene er om tre uker. Deretter vil disse bli oppdatert hvert kvartal.

Halvorsen forklarer at det er klagebehandlingen som gjør at informasjonen ikke er korrekt ved første publisering.

– Skal det være korrekt, må vi vente til all klagebehandling er ferdig, og det tar tid.

Halvorsen forteller at de fleste klagesakene vil være i havn neste år.

– Så det tar ett år før listene er korrekte?

– Ja.

Når etaten sender ut de oppdaterte listene til nettavisene som har søket oppe, er det disse redaksjonene som selv må oppdatere innholdet.

Powered by Labrador CMS