Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Mandag ble det klart gjennom en kommentarartikkel forfattet av Teknisk Ukeblads publisher Jan M. Moberg at Polyteknisk Forening har solgt seg ut av mediehuset, og at de to hovedeierne, fagforeningene Tekna og Nito, ser etter andre potensielle eiere.
Redaksjonsklubben har ifølge klubbleder Mari Gisvold kjent til planene en stund. Hun forteller til Journalisten at de er positive til eventuelle nye eiere så lenge TU får drive uavhengig journalistikk og eierne er langsiktige.
Alt er åpent
Styremedlem og generalsekretær Ivar Horneland Kristensen i Tekna sier til Journalisten at alt er åpent. Det er ikke nødvendigvis slik at en ny eier i Teknisk Ukeblad må kjøpe seg opp til majoritet. Kristensen, som også sitter i TU-styret, sier at de ikke kan legge premissene på forhånd.
– Det er naturlig at hvis noen først vil inn, så vil de nok gjerne ha majoritet. Men det kan være de vil ha litt eller at de vil ha alt.
– Betyr det at dere kan selge dere helt ut?
– Det handler ikke om hvor mye vi skal eie, men det industrielle. Vi har ikke som mål i seg selv å gå helt ut, vi ønsker at selskapet skal utvikle seg og derfor dele risiko.
Styreleder og generalsekretær Steinar Sørlie i NITO sier at de er åpne for mye, men understreker at det må være en aktør av et visst kaliber og som har stor samfunnsinteresse og slår samtidig fast at ikke hvem som helst får kjøpe seg opp.
Dermed kan det være at de selv blir sittende med majoritet. Eller at de selger seg helt ut.
– Skalaen er fra 0 til 100. Vi ser for oss videre eierskap, men hva denne prosessen ender er usikkert.
Annonse
Lån konverteres til egenkapital
Prosessen er igangsatt, men det er ikke satt en exit-dato er ikke satt. Kristensen mener det likevel kan ta opp mot et halvår eller mer før en løsning foreligger.
Tekna har bidratt med lånegarantier i TUs investeringsfase da Digi og Mediehuset Tek ble kjøpt opp. Samt at de også har gitt lån. Lånet fra Tekna er på 5 millioner kroner. Det vil bli konvertert til egenkapital.
– Vi har fått mye mer igjen, sier Kristensen. – I mange år har vi fått Teknisk Ukeblad i postkassen uten at det har kostet noe og noen år også utytte. Hadde vi ikke satset og garantert for lån hadde ikke selskapet eksistert i dag.
Prisingen er usikker. Men etter mer enn 160 års drift har TU høy goodwill som løfter prisen. Samtidig som at eierne konverterer lån i selskapet til egenkapital. Det har vært viktig for styrelederen. Det var et behov for å styrke likviditeten i selskapet. Særlig siden det er uvisst når en eventuell ny eier vil være på plass.
– Har TU vokst seg for store for deres eierskap?
– Nei, jeg tror ikke de har vokst seg for store, men klart med grepene ved å kjøpe Digi og Tek gjør at selskapet er blitt mer attraktivt for potensielle kjøpere. Det er gått fra å være monokulturelt til et blitt teknologisk mediehus. Som utenfor Norges grenser er ganske unikt, sier Sørli.
Annonse
Selger ikke for enhver pris
Styreleder Sørlis forteller at prosessen som nå er kunngjort ble påbegynt for opp mot 15 år siden. Han viser til at TU gjennom de siste fire årene har gjort det han karakteriserer som en av de største omveltningene et mediehus har gjort.
Å være eier i et marked hvor risikoen stadig øker og behovet for investeringer vokser, mener også Nito det er naturlig å se seg om. Sørlie som Kristensen understreker at ingen ting er gitt. Mediehuset selges ikke for enhver pris eller modell. – Det må være en modell og en aktør vi kan stole på at bringer selskapet videre. Og så er det slik at våre medlemmer setter stor pris på å få Teknisk Ukeblad. Dette må videreføres i en aksjonæravtale, uansett modell.