Siv Jensen. Foto: Bård Gudim
Siv Jensen. Foto: Bård Gudim

Høyresiden skeptisk til Telenor-makt

Siv Jensen og Olemic Thommessen advarer mot TV 2-oppkjøp.

Publisert   Sist oppdatert

– Hvis det er hold i spekulasjonene om at Telenor kjøper TV 2, er det grunn til å utløse alarm. Medietilsynet bør vurdere dette, da det i så fall betyr at staten gjennom sitt eierskap i Telenor nå også blir største eier i TV 2 og dermed kontrollerer begge de riksdekkende tv-kanalene i Norge. Uavhengig journalistikk for fremtiden? spurte Frps leder Siv Jensen via Twitter og Facebook i ettermiddag.

Mediepolitisk talsmann Olemic Thommessen i Høyre sier til Journalisten at han ikke kan se noen måte politiske myndigheter kan gripe inn mot at A-pressen eventuelt selger eierposten sin i TV 2. Men han utelukker ikke at følgene av et salg kan bli politikermat.

Storfisk

– Det spørs jo hva de har tenkt å bruke pengene fra et salg til. Vil de brukes til å kjøpe seg opp i Edda Media, må det godkjennes politisk først. Og dersom det er slik at Telenor ender med å kjøpe A-pressens post i TV 2, så reises et konkurransespørsmål, sier Thommessen.

Høyres mediepolitiske talsmann viser til at Telenor er store innen det norske fjernsynsmarkedet gjennom sitt eierskap i infrastrukturselskapene Norkring, RiksTV, Norges Television, Canal Digital og innholdsselskapene Canal Plus og TV 2 Zebra.

– Gjennom et oppkjøp av TV 2 får Telenor tak i ytterligere en tredjedel av det digitale bakkenettet. Da blir de en dominerende eier der, og det gjør Telenor til en ubehagelig stor fisk i dammen.

Den siste tredjedelen av aksjene i det digitale bakkenettet er det NRK som sitter på. Fra Marienlyst har man tidligere gjort det klart at posten ikke er av strategisk interesse for NRK. I fjor ble det satt i gang en salgsprosess av posten, men dette førte ikke fram. NRK er fortsatt interessert i å selge disse to postene.

Huitfeldt venter

Tidligere kulturminister Trond Giske gjorde på forsommeren 2008 det klart at regjeringen ønsket å gjennomgå norsk medieeierskap. Han var særlig opptatt av Telenor som medieeier. Telenor eier infrastruktur som Norkring, Canal Digital og NTV/RiksTV.

Selskapet er samtidig inne på eiersiden i innholdsproduksjon gjennom eierskap i A-pressen, en post i TV 2 Zebra og gjennom sitt nylige kjøp av en post i Canal Plus. Telenor er også sterkt til stede på internett gjennom infrastruktur og innhold ved sitt eierskap i ABC Startsiden/ABC Nyheter.

Denne gjennomgangen av eierskapet til Telenor ble aldri gjennomført av Giske. Nåværende kulturminister Anniken Huitfeldt melder gjennom sin informasjonsavdeling at hun ikke kan kommentere de spekulasjonene som har oppstått rundt TV 2s eierskap i kjølvannet av Nordstrøms avgang.

Konkurransesak

Hos Medietilsynet i Fredrikstad forteller områdeleder Gudbrand Guthus at man der ikke kjenner til eventuelle endringer i A-pressens eller TV 2s eierstruktur. Han legger til at de nå følger eierskapsstrukturen med stor interesse. Tilsynet har blant annet som oppgave å følge med på oppkjøp og eierskapskonsentrasjoner i mediemarkedet. Guthus sier at dersom TV 2 havner hos Telenor, betyr ikke det at tilsynet må vurdere det.

– Det er jo en trend nå å selge seg ut av det som ikke regnes for kjernevirksomhet. I dette tilfellet kan mye skje uten at det fører til at vi må behandle det, sier Guthus.

Skulle et TV 2-kjøp havne hos noe tilsyn, vil det tilfalle Konkurransetilsynet i Bergen. Men dette kan omgås ved at Telenor selger seg ut av bakkenettet før et eventuelt kjøp av TV 2, samtidig som TV 2 kvitter seg med sin post. En annen mulighet er at C More (Canal Plus) kjøper eierposten i TV 2. Telenor er inne på eiersiden i dette selskapet, og dermed vil trolig konkurransebestemmelsene kunne omgås.

Flere kilder Journalisten har vært i kontakt med gir uttrykk for at eierskapslovgivningen er for svak. De viser til at den først og fremst er konsentrert rundt avisopplaget, og ikke et krysseierskap med vertikale integrasjon. Slik Telenor har i dag, og kan få styrket gjennom et kjøp av A-pressens TV 2-post.