Tahrir Square. Natt til 3. februar. Regimekritiker viser seierstegn og et blodig flagg etter å ha slåss mot Mubarak-tilhengere. Foto: aljazeeraenglish (Flick.com)
Tahrir Square. Natt til 3. februar. Regimekritiker viser seierstegn og et blodig flagg etter å ha slåss mot Mubarak-tilhengere. Foto: aljazeeraenglish (Flick.com)

Bytter hotell i Kairo

Redaksjonene spent på klimaks fredag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De siste par dagene har norske reportere i Kairo blitt angrepet, ranet og truet med kniv. Fredag er D-dag i Egypt. President Hosni Mubarak har fått frist til da for å gå av, og det er ventet et klimaks. Etter at flere journalister er blitt utsatt for angrep, tar nyhetsorganisasjonene nye grep for å sørge for sikkerheten til sine utsende.

– Ja, vi gjør for så vidt det. Vi skifter lokasjon ved at våre folk finner et hotell som er mindre utsatt for oppmerksomhet fra mobben, forteller nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2.

Mål

Kanalen har fire medarbeidere til å dekke protestene og opptøyene i Kairo. De har til nå bodd på samme hotell som mange andre TV-stasjoner. Her har balkongene blitt benyttet til å gjøre oppdateringer direkte på hjemkanalene deres, noe som har ført til at enkelte fraksjoner har brukt dette som mål.

Årsæther forteller at flere andre kanaler har allerede skiftet hotell, og at TV 2 vil gjøre det så snart som overhodet mulig. Hotellets ledelse ønsker heller ikke oppmerksomheten TV-kameraene tiltrekker og har lagt ned forbud mot å filme fra balkongen. Blant annet har kameraene blitt beslaglagt, og leveres tilbake til de respektive fotografene når de forlater hotellet. Ifølge nyhetsredaktøren har hotellets ledelse også tvunget alle som ikke har fastsatt dato for utreise til å forlate hotellet.

– Vi har ikke satt noen returdato, men blir i Kairo så lenge situasjonen er uavklart og på toppen av nyhetsbildet. Vi vurderer også sikkerheten til våre medarbeidere fortløpende, men blir nok i Kairo gjennom helgen.

Alle de fire medarbeiderne til TV 2 i Kairo har tatt sikkerhetskurs i Wales.

Sikkert

Dagbladet har tre medarbeidere i Kairo. Nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord sier til Journalisten at den redaksjonelle ledelsen i Oslo har løpende vurderinger av situasjonen og om hvor langt deres folk skal gå.

– Våre har ikke vært utsatt for lignende episoder som de andre norske teamene. Vi har vært veldig restriktive og har arbeidet mye med sikkerheten deres for å gjøre det så trygt som mulig for våre folk, sier nyhetsredaktøren.

Som TV 2 har Dagbladet valgt å bytte hotell. Deres folk er allerede på plass i det nye hotellet nærmere den norske ambassaden, hvor de sjekket inn i morgentimene fredag. Hvor lenge de blir værende er usikkert.

– Vi vil vurdere tilbakereisen fortløpende, sier Beverfjord samtidig som hun forklarer at en av de tre returnerer til Norge i dag, som planlagt.

Debrief

Etter å ha blitt slått ned og truet med kniv, returnerte VG Netts Erlend Skevik til Norge på torsdag. Sjefredaktør i VG Multimedia, Espen Egil Hansen, forteller at det har vært en stri tørn for hans medarbeidere i Egypt med jobbing hele dagen og lite søvn om natten siden Skevik og hans kollega Lars Akerhaug har gått brannvakt om nettene.

Hansen forklarer at når medarbeidere har vært gjennom dramatiske oppdrag, være seg i Alvdal-saken eller i Egypt, blir de sendt til debrifing hos både bedriftshelsetjenesten og et eksternt selskap.

– Det må de alle gå gjennom. Dette er en rutine som ingen slipper unna. I tillegg har vi en intern evaluering hvor vi går gjennom arbeidet som er gjort dag for dag, blant annet sikkerhet og kommunikasjon med redaksjonen. Det er viktig for medarbeiderne å få gått gjennom det de har opplevd med sine nærmeste ledere.

Powered by Labrador CMS