Davy Wathne har hatt sin siste arbeidsdag i TV 2. Arkivfoto: Birgit Dannenberg
Davy Wathne har hatt sin siste arbeidsdag i TV 2. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

Davy Wathne slutter i TV 2 etter møter med ledelsen om hans oppførsel

Flere kolleger opplevde sportsprofilen som trakasserende. Blant annet i tilbakemeldlinger, språk og sjargong. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter det Journalisten kjenner til skal det ha vært møter mellom Davy Wathne og ledelsen i TV 2 hvor sportsprofilens adferd har vært tema. Flere kolleger skal ha opplevd hans tilbakemeldinger som trakasserende i språk og sjargong. 

I en epost til de ansatte skriver redaksjonsleder Anniken Hjertholm i TV 2 Sporten at TV 2 ikke har konkludert i saken, men vil bli fulgt opp med involverte medarbeidere. Likevel vil saken overfor Wathne ikke bli tatt videre siden han har sagt opp. 

– … og jobbe videre med hvordan vi skaper et godt og trygt arbeidsmiljø, skrievr hun i eposten. 

Det var Dagens Næringsliv som først meldte profilens avgang.

Det skal være som følge av dette at Wathne nå velger å si opp jobben og skal ifølge kilder ha hatt sin siste arbeidsdag i TV 2. 

En dinosaur

– Davy har vært en av TV 2s største og viktigste profiler gjennom 25 år. Seerne har opplevd en ekstremt kunnskapsrik journalist, en engasjert og særegen tv-personlighet. Han sier selv at han ikke er noe A4-menneske, og det er på godt og vondt. For mange i TV 2 har oppførselen hans vært vanskelig å forholde seg til. Flere har opplevd ham som trakasserende. Han har hatt en undertone som enkelte har opplevd som sexistisk og støtende, men dette er ikke hovedbildet. Det handler om hans røffe og krevende tone, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 til eget nettsted.

Kampanje har fått Davy Wathne i tale. Her sier han at det dialogen handler om at han er en levning fra en annen tid og karakteriserer seg selv som en dinosaur. Han avviser også at oppsigelsen har noe med seksuell trakassering å gjøre. 

- Jeg sier opp fordi jeg ikke synes det er ok å være et sted der jeg skaper vantrivsel. Jeg er 68 år og trenger ikke å jobbe og skal jeg jobbe må det være et sted der jeg er godt likt og der folk trives med min tøffe språkform og direkte stil, sier Wathne til Kampanje

Har vurdert oppsigelse tidligere

Helt siden TV-selskapets start har Davy Wathne vært en synlig medarbeider i TV 2. Sportsankeret har også tidligere vurdert om han skal fortsette i selskapet. Så tidlig som sommeren 2016 sa han til Journalisten at han vurderte å slutte i TV 2 da sluttpakkevinduet fortsatt var åpent.

– Jeg må rett og slett kjenne etter hvordan jeg har det inni meg. Jeg er privilegert, slik jeg har vært hele livet, for jeg må ikke ha betalt jobb fra 1. januar. Men dette er noe jeg må avgjøre i løpet av relativt kort tid, sa TV 2-profilen til Journalisten den gang. 

LES OGSÅ: Davy Wathne vurderer å slutte - usikker på om han fortsatt er ønsket i TV 2

Ifølge kilder i TV 2 har Wathne hatt selv sagt opp jobben og er fritatt fra arbeidsplikt i oppsigelsestiden. 

«Med takk for uforglemmelige øyeblikk gjennom et kvart århundre. Møt fremtidens utfordringer med rak rygg, sunn skepsis og ubestikkelig integritet. Dette fikser dere sammen». Heter det i e-posten fra Wathne til kollegene som DN gjengir.

Det er bare litt over en uke siden avisen skrev at Wathne talte på knappene om han kom til å fortsette i selskapet. Han fyller 68 år over nyttår. 

Behov for å rydde opp

Klubbleder Henrikke Helland i Klubb 2 forteller at de ikke har vært del av møtene mellom Wathne og ledelsen da sportsprofilen ikke er medlem av redaksjonsklubben.

Henrikke Helland er klubbleder i TV 2.<br>Foto: Birgit Dannenberg
Henrikke Helland er klubbleder i TV 2.
Foto: Birgit Dannenberg

Hun mener at det som nå er skjedd er en konsekvens av arbeidet ledelsen i TV-selskapet har satt i gang for å endre kulturen i mediebedriften. Helland påpeker at det var nødvendig å ta tak i ukulturen. 

– Da Arbeidstilsynet var inne i fjor forsøkte vi å synliggjøre noe av den uheldige kulturen i bedriften. Nå blir det tatt fatt i på en seriøs og grundig måte, sier klubblederen. 

Ledelsen var på god vei med å endre varslingsrutinene før #metoo og Twitter-meldingene til Schau, forteller Helland.

– At de i kjølvannet av Twitter-meldingene også etablerte ekstraordinære varslingsrutiner har ført til at det er kommet varslinger som kanskje ellers ikke ville kommet, sier hun og legger til: – Og så er det slik i mediebransjen at det har vært en hard sjargong i redaksjonene, men vi bør være flinkest i klassen med å ha tilgjengelige varslingskanaler inn til ledelsen om noe ikke er greit på arbeidsplassen. 

Davy Wathne var også i mange år klubbleder i TV 2.

Powered by Labrador CMS