Henrikke Helland. Foto: Birgit Danneberg
Henrikke Helland. Foto: Birgit Danneberg

TV 2s klubbleder frykter masseoppsigelser

BERGEN (Journalisten): Ingen har søkt på TV 2s utvidede sluttpakkefrist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De ansatte fikk tidligere i høst forlenget sluttpakketilbudet da for få hadde søkt om ordningen. En uke før fristen går ut er det ifølge Klubb2-leder Henrikke Helland ikke kommet flere søknader til sluttpakker i TV 2.

– Jeg frykter vi står overfor masseoppsigelser i TV 2, orienterte hun landsstyre i Norsk Journalistlag (NJ) under fagorganisasjonens landsstyremøte i Bergen.

Hun fortalte at klubben har vært i drøftinger med ledelsen i TV 2, og forklarte at det ser ut til at bedriften vil bruke styringsretten gjennom å se på kompetanse.

– Vi kommer til å få en krevende NJ-vår med rettssaker. Vi er fremdeles i dialog med bedriften om videre prosesser. Men det som tegner nå er at de bruker styringsretten på det de ønsker. Det er vi skuffet over og bekymret over fordi det vil kunne bety masseoppsigelser.

Les også: TV 2 varsler kutt på 350 millioner kroner

Klubblederen sier at ordet masseoppsigelser er hennes valg, hun mener ledelsen nok ikke vil benytte ordet. Selv om det ikke ennå er kommet så langt tegner utviklingen å gå i den retningen.

– Dette er den største enkeltnedbemanningen som er skjedd i et mediehus.

Klubb2 er i dialog med ledelsen for å få forlenget sluttpakkefristen med ytterligere en måned. Nå venter de ansatte med spenning på hva Kulturdepartementet vil legge fram i desember. 

Les også: Ingen konkret anbefaling om kommersiell allmennkringkasting

Verdig exit

Klubblederen utdyper begrepsbruken overfor Journalisten med å vise til at alt over ti personer er å anse for en masseoppsigelse.

Etter allmøtet 29. september var stemningen at TV 2 også i fremtiden skal være det største redaksjonelle miljøet i Norge utenom NRK. De ansatte forlot lokalene med troen på fremtiden og nå er ikke en eneste søknad til det utvidede sluttpakketilbudet levert inn etter det vi er kjent med.

Samtidig er det pekt på at det er 113 overtallige i organisasjonen. Siden da har klubben hatt to drøftinger med ledelsen om krets og kriterier for nedbemanning. Klubb2 ønsker at hele TV 2 skal ses på som en krets, ledelsen ønsker lukkede kretser i områder. Ønsket om å lukke kretser slår bein under ansiennitetsprinsippet. Helland opplever at ledelsen heller ikke ønsker å diskutere kriterier som skal ligge til grunn.

– Vi frykter at ledelsen vil bruke sin styringsrett og subjektive kriterier bli brukt for utvelgelse. Dermed kan ledere peke på dem de mener er uegnet og dermed skape en uønsket gruppe. Da risikerer vi å sitte med en gruppe som oppfattes som udugelig. 

Derfor har Klubb2 oppfordret ledelsen om å utvide sluttpakketilbudet med ytterligere en måned. Om det blir slik at subjektive vurderinger legges til grunn for utvelgelse kan det lede til usaklige oppsigelser og igjen føre til rettssaker.

– Vi ønsker å gi kollegene våre en mulighet til en verdig exit, sier klubblederen.

Powered by Labrador CMS