Per Arne Kalbakk. Arkivfoto: Birgit Dannenberg
Per Arne Kalbakk. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

NRK: – Vi må rett og slett bli bedre

Allmennkringkasteren ble felt flest ganger i fjor. Det er ikke etikkredaktør Per Arne Kalbakk fornøyd med.

Publisert Sist oppdatert

NRK ble felt for brudd på god presseskikk i alt 10 ganger i fjor. Det er opp fra to året før. Totalt hadde NRK 64 klager mot seg i fjor, noe som betyr at de felles i rundt 1 av 6 saker de klages inn for, 16 prosent for å være nøyaktig.

– Jeg har ingen annen formening om andelen fellinger enn at det betyr at de som har klaget har hatt god grunn til det, sier Kalbakk til Journalisten.

Andel brudd

Også TV 2 har en høy andel fellinger målt mot antall klager. Mediehuset ble felt i 4 saker av 29 klager.

I 2014 var andelen fellinger av klager 3 prosent for NRK og 14 prosent for TV 2.

For andre riksdekkende medier ligger andelen brudd på mellom 3 og 10 prosent. Men i statistikken for felte redaksjoner som helhet, ligger andelen på 18 prosent. Det skyldes at mange redaksjoner klages og felles inn for kun én sak.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

7 redaksjoner

Den ferske etikkredaktøren i NRK er ikke fornøyd med å toppe verstinglisten. Særlig ikke for brudd på punktene i Vær Varsom-plakaten som handler om kontroll av at opplysninger er riktige, samtidig imøtegåelse og tilsvarsrett.

– Det er vi ikke fornøyd med. Det er for mange fellelser totalt og fem saker på det grunnleggende journalistiske håndverket. Vi må rett og slett bli bedre, oppsummerer Kalbakk.

– Bevisstheten om etikk må gjøres hver dag og i hver sak.

Han sier at de 10 bruddene fordeler seg over 7 redaksjoner med hver sin redaktør, og at etikk er derfor noe som må jobbes med i hele mediehuset som har knapt 1.500 journalister.

Etikkredaktøren jobber nå med å utarbeide en «etikkskole» i NRK der redaksjonelle ansatte skal gå gjennom et felles opplæringsopplegg. Kalbakk skal også reise rundt i NRKs mange redaksjoner for å bevisstgjøre dem om presseetikk.

Les også: Rekordmange klager til PFU

Powered by Labrador CMS