Jan Ove Ekeberg kom fra Dagens Næringsliv til TV 2 i februar 1993, et halvt år etter at kanalen gikk på lufta. Foto: TV 2
Jan Ove Ekeberg kom fra Dagens Næringsliv til TV 2 i februar 1993, et halvt år etter at kanalen gikk på lufta. Foto: TV 2

Jan Ove Ekeberg slutter etter 23 år i TV 2

Nå blir økonomijournalisten forfatter på heltid og kikker på salgstallene til tidligere TV 2-kollega Tom Egeland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Jan Ove Ekeberg er til daglig programleder for økonominyhetene på TV 2 Nyhetskanalen. Parallelt med jobben har han etablert seg som forfatter med en stor leserskare. I februar fylte Ekeberg 62 år og kan dermed gå av med avtalefestet pensjon. Fredag 1. juli signerte han sluttpakkeavtalen med sin arbeidsgiver gjennom 23 år.

– Jeg har vurdert en tid på om jeg skulle slutte i TV 2, så da tilbudet om sluttpakker kom var ikke valget så vanskelig. Jeg var visstnok den siste som skrev under før fristen for å få såkalt hurtigsvarpremie, sier Ekeberg.

Den ordinære fristen for å søke sluttpakke i den pågående nedbemanningsprosessen i TV 2 løper ut i slutten av august.

Les også: 20 skal ha søkt sluttpakke i TV 2

Journalist og forfatter

Ekeberg har nesten 40 års erfaring som journalist fra NRK, flere aviser og TV 2. Av utdannelse har han en mastergrad i statsvitenskap fra USA.

TV 2-journalisten fikk sin forfatterdebut i 1996 med en biografi om Gro Harlem Brundtland. Til nå har Ekeberg skrevet, eller vært medforfatter til, fem biografier, en norgesbok, fem romaner for voksne, tre barnebøker om “Vilja vikingjente” og tre syngespill.

Ekeberg har spesialisert seg på historiske romaner. Trilogien “I sverdets tid” handler om norsk middelalder. Årets bok, “Den siste vikingkongenKrigens læregutt”, er blitt møtt med strålende kritikk. Blant annet med terningkast 6 i Dagbladet. I tillegg har han utgitt krimboka “Den barmhjertige terroristen”.

Ekeberg forteller til Journalisten.no at han har sin siste arbeidsdag i TV 2 29. august.

– Men jeg vil være formelt ansatt i TV 2 ut mars neste år. Etter min siste arbeidsdag i slutten av august skal jeg på et fire ukers tyskkurs i Berlin, og deretter løper seks måneders oppsigelsestid med lønn uten arbeidsplikt.

Å kunne tysk kan vise seg å være en fordel. Ekeberg røper nemlig at han har fått bekreftet at stort tysk forlag er interessert i å kjøpe den siste boka hans, samt to til som ikke er skrevet ennå.

Bøker på heltid

– Men nå er planen å bli forfatter på heltid?

– Ja, det er det. Men det blir kanskje også noen andre ting. Jeg er ikke fremmed for å holde kontakten med næringslivet og kanskje bidra med foredrag, møteledelse og liknende.

– Har du hatt en plan om å ta opp konkurransen med tidligere TV 2-kollega og suksessforfatter Tom Egeland?

– Vel, det er nok ikke gjort i en håndvending å klarte opp på hans nivå salgsmessig. Men vikingserien min solgte nesten 40.000 samlet og ikke minst har den siste boka åpnet veldig bra. Tom er en utrolig raus fyr som har hjulpet meg mye. Han har lest manus og promotert bøkene mine, så jeg har mye å takke ham for.

De to var kolleger i 12-13 år. Ekeberg nevner i den forbindelse også TV 2-kollega og forfatter Trude Teige.

Jan Ove Ekeberg er gift med NRK-journalist Marianne Løkkevik Ekeberg. Her er de to i Istanbul nylig, før det smalt på flyplassen. Foto: Privat
Jan Ove Ekeberg er gift med NRK-journalist Marianne Løkkevik Ekeberg. Her er de to i Istanbul nylig, før det smalt på flyplassen. Foto: Privat

Drama i Istanbul

Ekeberg er gift med Marianne Løkkevik Ekeberg, som er nyhetsjournalist ved NRK Østfold. De to bor i Fredrikstad. Nylig var de på ferie i Istanbul, samtidig med terrorhendelsene på Atatürk-flyplassen utenfor byen. Paret satt på en takrestaurant og spiste da dramatikken inntraff. Etter en stund ble de engasjert som reportere av sine respektive arbeidsgivere.

– Det opplevdes veldig greit å ta på seg journalisthatten og forsøke å bidra. Det begynte ganske raskt å klø i journalistfoten da vi skjønte hva som foregikk. Via en godt informert tyrkisk venn som jobber som turistguide fikk jeg også informasjon som tydet på at de offisielle tapstallene var for lave. Vi jobbet både den kvelden og gjennom neste dag.

Journalist siden 1978

Økonomijournalisten er naturlig nok litt tankefull over å forlate TV 2 etter så mange år. Han startet i kanalen 1. februar 1993, etter å ha jobbet i Dagens Næringsliv/Norges Handels og Sjøfartstidende under Kåre Valebrokk fra 1985.

Journalistkarrieren startet Ekeberg som vikar ved NRK Trøndelag i 1978-80, mens han studerte i Trondheim. Sin første faste jobb fikk han i Hamar Arbeiderblad, der han var i et år. Deretter fulgte jobbing for Arbeiderbladet, A-pressens Oslo-redaksjon og VG fram til 1985, da han fulgte Valebrokk over for å blåse nytt liv i gamle Sjøfarten.

– Jeg har vært den eneste faste programlederen på økonominyheter i TV 2 Nyhetskanalen i ni år, fra sommeren 2007. Det er den lengste sammenhengende jobben jeg har hatt noen gang, forteller 62-åringen.

Powered by Labrador CMS