Miljøpartiet kan slippe til i TV 2s siste partilederdebatt. Foto: Birgit Dannenberg
Miljøpartiet kan slippe til i TV 2s siste partilederdebatt. Foto: Birgit Dannenberg

TV 2 kan være på glid

Vurderer å la De grønne og Rødt delta i den siste partilederdebatten likevel.

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En rekke kommentatorer har tatt til orde for å slippe Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt til i NRKs og TV 2s partilederdebatter. Allerede tidlig i juli var den tidligere TV 2-medarbeideren Per Ståle Lønning ute med kritikk av sin tidligere arbeidsgiver. Han mente TV 2 er udemokratisk når kanalen ikke slipper til MDG og Rødt i sine partilederdebatter.

Kanskje, sier TV 2 nå

I tråd med at begge partiene har opplevd gode målinger og ser ut til å kunne bli representert på Stortinget fra i høst, slutter andre kommentatorer, som Frank Rossavik og Terje Svabø seg til, skriver Kampanje. Samtidig kommer det en forsiktig antydning fra TV 2 om at de to partiene kan slippe til i den siste partilederdebatten 7. september.

Men verken MDG eller Rødt blir med i TV 2s partilederdebatt onsdag, fastslår prosjektleder for TV 2s valgkampdekning, Ronny Oksvold.

– Det har alltid vært slik hos oss at det er de partiene som er representert på Stortinget som er med i våre partilederdebatter. Når det gjelder den siste partilederdebatten, som vi sender 7. september, har vi ikke konkludert endelig. Også vi ser at situasjonen nå er litt spesiell, i og med at det er to nye partier som kan komme inn på Stortinget.

Med i partilederutspørringene

–Når vil dere ta avgjørelsen om den siste partilederdebatten?

– Relativt raskt. Både MDG og Rødt blir dekket fortløpende i våre andre valgprogrammer. I dag, tirsdag, er det partilederutspørring av Rødts leder Bjørnar Moxnes. Også MDGs leder Hanna E. Marcussen skal delta i våre partilederutspørringer. MDG er også invitert til vårt valgmagasin i dag. Så det er ikke slik at TV 2 boikotter de to partiene i forbindelse med valgsendingene våre.

– Hvis TV 2 skulle ombestemme seg og la MDG og Rødt delta i den siste partilederdebatten, hva vil dere i tilfelle bygge en slik beslutning på?

– Jeg sier bare at den endelige konklusjonen ikke er tatt.

Budskapet fra starten av har vært at ingen av de mindre partiene i år slipper til i TV 2s debattprogrammer. NRK slipper derimot til MDG og Rødt til på den avsluttende partilederdebatten, men ikke på åpningsdebatten. De to pariene får heller ikke delta på de to kommende folkemøtene på NRK.

Vært oppe tidligere

Samme tema har vært oppe en rekke ganger tidligere, etter klager fra misfornøyde småpartier. NRK har praktisert egne kriterier for deltakelse i  partilederdebattene. Kriteriene sier blant annet at partiene må ha vært representert på Stortinget i siste periode, stiller lister i alle fylker og har bred politisk gjennomslagskraft.

13 partier stiller lister i samtlige fylker til årets stortingsvalg, inkludert Demokratene, Kystpartiet, De Kristne og Piratpartiet.

Powered by Labrador CMS