Løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) og Johanne Riiser (Tuva Novotny) i NRK-serien Nobel, som er produsert av Monster og er aktuell under Nordiske Seriedager. Foto: Eirik Evjen/Monster
Løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) og Johanne Riiser (Tuva Novotny) i NRK-serien Nobel, som er produsert av Monster og er aktuell under Nordiske Seriedager. Foto: Eirik Evjen/Monster

Lager byLarm for TV-serier

Nordiske TV-serier skal feires to dager til ende, i tråd med at seriene har større gjennomslagskraft enn noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Strømmetjenestene i USA bruker milliarder på seriesatsinger, og her hjemme opplever TV-drama en ny blomstring.

– Mange sier TV-serier er den nye romanen. Men de er også den nye konserten! Og det nye været som samtaleemne, sier en av drivkreftene bak Nordiske Seriedager, som går av stabelen onsdag og torsdag denne uken i Oslo, Cecilie Asker.

Journalisten og rocketrommisen pleide å henge mye på byen. Men nå som hun lever familieliv med obligatorisk tidsklemme, er TV-seriene «en gave fra oven».

– Da får jeg oppdatert meg på populærkulturen, sier Asker til NTB.

byLarm for serier

Arrangørene ønsker å gjøre Nordiske Seriedager til «et byLarm for TV-serier», der både publikum og bransjefolk møtes. Det skjer ting på fire scener på Sentralen.

Todagersfestivalen byr på hele 20 førpremierer – på alt fra TV 2s andre sesong av «Frikjent», NRKs 2017-klare «Monster» til HBOs «Westworld», som har Europapremiere. Men den varter også opp med fagprat og paneldebatter med og også for bransjefolk: Blant annet samles hele syv nordiske dramasjefer.

– De jobber med hva som blir å se i 2020, vite hva vi lengter etter å se. Det skal de tenke høyt om på et eget toppmøte, sier Asker om festivalprogrammet.

Nordiske Seriedager har – ikke veldig uventet – et nordisk perspektiv. Bak står TV 2, NRK, Aftenposten og Norsk filminstitutt. Men også andre TV-kanaler er invitert med:

TV3 skal vise frem den første, norske advokatserien «Aber Bergen», og diskutere om hvor troverdige slike yrkesserier bør være, mens TVNorge stiller med Lene Kongsvik og «Costa del Kongsvik» i ny tapning.

Fra Mysen til USA

Amerikansk besøk vanker: Til Oslo kommer Adi Hasak, som skapte «Shades of Blue» for NBC med Jennifer Lopez som korrupt New York-etterforsker, og som nå er showrunner for «Eyewitness» – som altså er avleggeren til «Øyevitne» fra 2014.

Jarl Emsell Larsens NRK-satsing er første norske serie som er blitt nyprodusert for amerikansk fjernsyn, noe som i festivalprogrammet kalles «en milepæl for norsk TV-drama». I USA har den nye serien oktoberpremiere på USA Network i beste sendetid søndag, mens norske festivalgjengere vil få se første episode.

Hasak skal også sceneintervjues blant annet om hvordan man flytter en serie fra Mysen til amerikansk virkelighet.

Kristopher Schau (t.v.) og Kyrre Holm Johannessen er programledereunder Nordiske Seriedager. Foto: Nordiske Seriedager
Kristopher Schau (t.v.) og Kyrre Holm Johannessen er programledere
under Nordiske Seriedager. Foto: Nordiske Seriedager

«Krisemøte»-partnerne Kristopher Schau og Kyrre Holm Johannessen tar tak i noe av samme tematikk når de tar for seg hvordan humor ikke reiser like lett over landegrensene, og hvordan skandinaver ler av forskjellige ting.

Vil ha nerdeprat

– Hva mer kan dere lokke med?

– I innslaget «Frikjent»-metoden vises en episode, før det avsløres hvordan episodene bygges opp etter en klassisk struktur inspirert av blant annet «Bloodline», «Homeland» og «House of Cards», sier Cecilie Asker, som medgir at norske seere er blitt bortskjemte på grunn av amerikanske og britiske kvalitetsserier. Men Norge har også sine originale vrier som vies tid:

– Vi byr også på skikkelig nerdeprat når vi har et «Skam»-panel, der både serieskaper og regissør Julie Andem og Marlon Langeland, som spiller Jonas, kommer, sier Asker – som skal lede samtalen.

– Det er nemlig det vi ser med TV-serier: Folk vil vite mer! De vil ikke bare se serien, men bruker mer tid på å snakke og analysere det de har sett, mer enn tilfelle er med film. Man vil vite hva som ligger bak, det som skjer i kulissene.

Seriekrig og andresesong

Også «Ung og lovende»-folket er på besøk for å snakke om «den vanskelige andresesongen» – med serieskaper og hovedrolleinnehaver Siri Seljeseth på besøk.

Det vies også tid til høstens store seriekrig, som ifølge arrangørene vil stå mellom NRKs «Nobel» og TV 2s andre sesong «Frikjent».

– Og så skal vi dele ut den første nordiske serieprisen, Nordiske Seriedager Awards, i kategoriene drama og komedie, på torsdag kveld, runder Asker av.

Powered by Labrador CMS