Statsministerens kontor presset TVNorge

TVNorge snappet opp en nyhet som Statsministerens kontor allerede hadde «solgt inn» til Dagsrevyen.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringens budsjettlekkasje om 1,7 milliarder ekstra kroner til sykehusene var gårsdagens store valgnyhet. Men da TVNorge ville publisere nyheten i sitt nyhetsprogram Aktuelt kl. 18, møtte de motstand fra både Helse- og Sosialdepartementet og Statsministerens kontor.

Krav om sperrefrist

TVNorge-redaksjonen fikk telefoner fra begge hold, med klar beskjed om at denne nyheten var ment eksklusivt for Dagsrevyen. Og siden NRKs nyhetssending startet først klokka 19, fikk TVNorge beskjed om at de måtte overholde sperrefrist til etter at Dagsrevyen hadde sendt sitt innslag om sykehuspengene.

– Vår reporter hos vår samarbeidspartner TVRomerike hadde fått tips om at Jens Stoltenberg og helseminister Sylvia Brustad skulle på besøk til A-hus i Lørenskog torsdag. Der fikk han intervju med Stoltenberg og nyheten om de friske pengene, men da vi gjorde innslaget klart for sending, fikk vi telefoner om at dette var Dagsrevyens sak, og at vi derfor ikke kunne ha med nyheten i vår 18-sending, sier reportasjeleder Sebastian Løberg i TVNorge.

Han hevder bestemt at TVRomerikes reporter ikke hadde inngått noen avtale om sperrefrist, og at situasjonen ble meget ubehagelig. TV Norge fikk inntrykk av at statssekretær Torbjørn Gievær Eriksen (Ap) ved Statsministerens kontor truet dem med svartelisting.

– Da vi står ved vår beslutning om å ha med saken i Aktuelt-sendinga, sier Eriksen at han «tar det til etterretning» og tilføyer at det kan få som konsekvens at han ikke kan love TV Norge saker ved seinere anledninger. Det er umulig å oppfatte det som noe annet enn trusler, sier Løberg.

Tilbakeviser trusler

Statssekretær Torbjørn Gievær Eriksen bekrefter at det var inngått en avtale med Dagsrevyen om at de skulle få nyheten eksklusivt, og at han derfor tok kontakt med TV Norge for å be dem holde saken. Men han benekter å ha framsatt noen trusler.

– Det er riktig at jeg sa at jeg tok det til etterretning at de ikke overholdt en avtale, men det andre stemmer ikke. Det er helt feil at jeg skal ha kommet med noen trusler i den forbindelse. Jeg er ikke en truende person, og kjenner meg ikke igjen i at jeg skal ha vært truende, sier Eriksen.

Han forklarer telefonene til TV Norge med at det faktisk var inngått en avtale med reporteren fra TV Romerike.

– Da han dukket opp ved A-hus fikk han beskjed om at dette ikke var noen pressekonferanse, men at han likevel kunne få intervju med statsministeren forutsatt at det ikke ble sendt før etter Dagsrevyen. Jeg oppfattet det slik at han aksepterte sperrefristen, og da vi skjønte at TV Norge likevel ikke ville respektere denne, var det naturlig å ta kontakt, sier Eriksen.

Mediene krever eksklusivitet

– Du ser ingen betenkeligheter ved å servere «valgflesk» til Dagsrevyen på et offentlig sted, og så prøve å legge hinder i veien når andre vil formidle nyheten?

– Jeg er klar over at det foregår en diskusjon rundt eksklusivitetsprinsippet i pressekretser, men kravet om eksklusivitet er kommet fra mediene. Det er blitt en del av spillereglene som også vi må følge, svarer Torbjørn Gievær Eriksen.

Powered by Labrador CMS