Demonstranter fra aktivistgruppen Code Pink gir uttrykk for sin misnøye. Foto: Reuters / NTB scanpix
Demonstranter fra aktivistgruppen Code Pink gir uttrykk for sin misnøye. Foto: Reuters / NTB scanpix

Saudi-Arabia: Khashoggi ble drept i Istanbul

Bekreftet på TV.

Publisert Sist oppdatert

18 dager nektet Saudi-Arabia for å ha noe med forsvinningen til Jamal Khashoggi å gjøre. Nå hevder de han ble drept i en slåsskamp på konsulatet i Istanbul.

– Diskusjonene mellom Jamal Khashoggi og de han møtte på konsulatet i Istanbul utviklet seg til å bli en slåsskamp, noe som førte til hans død, sa påtalemyndigheten i Saudi-Arabia i en uttalelse til det statlige nyhetsbyrået SPA natt til lørdag.

18 saudiarabiske statsborgere skal være pågrepet i forbindelse med saken, som startet da Khashoggi gikk inn på konsulatet i Istanbul og forsvant 2. oktober.

Saudi-Arabia har siden journalisten forsvant avvist alle anklager om at det er de som står bak forsvinningen. Natt til lørdag, nesten 18 døgn etter at han forsvant, er forklaringen fra saudiaraberne en annen i saken som har ført til diplomatisk krise.

Kongedømmet sier «de beklager på det sterkeste» drapet på den regimekritiske journalisten, heter det i en uttalelse.

To har fått sparken

Kort tid etter at det ble kjent at journalisten ble drept, beordret landets kong Salman å nedsette en komité som skal diskutere endringer i landets etterretningstjeneste. Komiteen skal ledes av kronprins Mohammed bin Salman, som amerikansk etterretning stadig er sikrere på er skyldig i drapet på Khashoggi, ifølge New York Times.

Kronprinsen sier i en uttalelse via SPA at det «haster» å få gjort endringer etterretningstjenesten. Allerede har de fjernet lederen for etterretningstjenesten, Ahmad al-Assiri, fra sin stilling, samt rådgiveren for kongefamilien, Saud al-Qahtani. Al-Qahtani skal ha jobbet tett på kronprinsen.

Kort tid før Saudi-Arabia kunngjorde drapet, snakket kong Salman med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på telefon. Der ble de enige om å fortsette etterforskningen sammen.

Liket

15. oktober gikk tyrkiske etterforskere inn i konsulatet i Istanbul. Dagen etterpå sa en ikke navngitt politikilde til nyhetsbyrået AP at de har funnet «sikre beviser» på at journalisten ble drept. Andre tyrkiske kilder har også hevdet at journalisten ble partert. Natt til fredag var derfor tyrkisk politi blant annet i et skogområde nord for Istanbul for å lete etter mannens levninger, opplyste anonyme kilder.

Saudi-Arabia har foreløpig ikke kommentert hva de har gjort med liket.

Etterforskning

Flere aktører har etterspurt en uavhengig etterforskning av drapet. Blant annet har flere presseorganisasjoner krevd at den beste aktøren til å utføre en slik etterforskning er FN. Organisasjonene mener man ikke kan stole på at saudiaraberne gjør en troverdig etterforskning av seg selv, til tross for at de samarbeider med Tyrkia.

Den regimekritiske journalisten Khashoggi flyttet fra hjemlandet til USA i 2017. Det siste året har han vært svært kritisk til den mektige kronprinsens politikk, noe som kom til uttrykk blant annet i kommentarartikler i Washington Post.

Dette vet vi om Khashoggi-saken

 • Den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi ble sist sett da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Dette skal ifølge tyrkiske, amerikanske og britiske medier ha skjedd:
 • Fredag 28. september oppsøker Khashoggi konsulatet for å få annullert sitt tidligere ekteskap, for å kunne gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz.
 • Han får beskjed om å komme tilbake uken etter. Samme helg får han telefon fra konsulatet som ber ham hente dokumentet tirsdag 2. oktober.
 • 2. oktober kl. 3.13 lander et privatfly med ni saudiarabere på Atatürk-flyplassen i Istanbul. Flyet kommer fra Riyadh i Saudi-Arabia, og noen av passasjerene har diplomatpass. De sjekker inn på et hotell i nærheten av konsulatet etter å ha reservert rom for tre dager. De forlater hotellet senere samme dag.
 • Klokken 13.14 går Khashoggi inn på konsulatet. På forhånd har han gitt sine to telefoner til kjæresten og bedt henne skaffe hjelp hvis han ikke kommer tilbake. Hun blir stående utenfor konsulatet til klokken 1 om natten, men Khashoggi dukker aldri opp.
 • Omtrent klokken 16, knapt tre timer etter at Khashoggi har gått inn i bygningen, forlater seks biler med saudiarabiske tjenestemenn konsulatet. To andre biler kjører til generalkonsulens residens 200 meter unna. De kjører videre fire timer senere. Residensens tyrkiske ansatte blir bedt om å ta seg fri.
 • Cirka klokken 17.15 lander enda et fly med saudiarabiske tjenestemenn i Istanbul. Flyet forlater flyplassen etter en times tid. Det mellomlander i Egypt før det fortsetter til Riyadh.
 • Klokken 22.46 forlater flyet som ankom natt til tirsdag, Istanbul. Det flyr til Dubai.
 • 3. oktober melder nyhetsbyrået Reuters at Jamal Khashoggi har forsvunnet.
 • 5. oktober sier Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i et intervju med Bloomberg at tyrkiske myndigheter gjerne må gjennomsøke konsulatet.
 • 6. oktober starter tyrkiske myndigheter etterforskning. Dagen etter sier tyrkiske kilder at de mistenker at Khashoggi er blitt drept inne på konsulatet og at 15 saudiarabiske statsborgere ble fløyet til Tyrkia for å utføre operasjonen. Saudi-Arabia avviser anklagene.
 • 8. oktober ber Tyrkia om tillatelse til å gjennomsøke konsulatet. Det skjer etter at Saudi-Arabias ambassadør for andre gang har vært inne på teppet i tyrkisk UD.
 • 9. oktober blir det kjent at opptak fra konsulatets overvåkingskameraer er forsvunnet.
 • 10. oktober trykker den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Sabah navn og fødselsår på de 15 saudiaraberne som ankom Istanbul 2. oktober.
 • 11. oktober skriver Washington Post at tyrkiske tjenestemenn har fortalt amerikanske tjenestemenn at de har lyd- og videoopptak som beviser at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.
 • 13. oktober gjentar Tyrkia anmodningen om å få tilgang til Saudi-Arabias konsulat.
 • 14. oktober har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Saudi-Arabias kong Salman sin første telefonsamtale om saken. De blir enige om å etablere en felles arbeidsgruppe.
 • 15. oktober går tyrkiske etterforskere inn i konsulatet. Der blir de i åtte timer.
 • 16. oktober opplyser Erdogan at det ble funnet giftige substanser som var blitt «malt over» i bygningen. En ikke navngitt tyrkisk tjenestemann sier til AP at politiet har funnet «sikre beviser» for at Khashoggi ble drept i konsulatet.
 • Samme dag returnerer Saudi-Arabias konsul til Istanbul, Mohammed al-Otaibi, til Riyadh.
 • USAs utenriksminister Mike Pompeo reiser til Riyadh der han møter kong Salman, kronprins Mohammed bin Salman og utenriksminister Adel al-Jubeir i Riyadh.
 • 17. oktober reiser Pompeo til Tyrkia, der han diskuterer saken med Erdogan og utenriksminister Mevlut Cavusoglu.
 • 18. oktober avsluttet tyrkisk politi gjennomsøkningen av den saudiarabiske konsulens bolig i Istanbul.
 • 19. oktober leter tyrkisk politi flere steder i Istanbul-området etter Khashoggis levninger, samtidig med at flere amerikanske medier navngir noen av saudiaraberne som skal ha vært sentrale i den angivelige likvidasjonen.

LES OGSÅ: Medier navngir Khashoggi-mistenkte