Recep Tayyip Erdogan, president i Tyrkia. Foto: Flickr.com/Creative Commons
Recep Tayyip Erdogan, president i Tyrkia. Foto: Flickr.com/Creative Commons

Den tyrkiske regjeringen vil ha tysk TV-satiriker straffet

Den tyske satirikeren Jan Böhmermann leste et dikt på TV om landets president Recep Tayyip Erdogan som Tyrkia mener er svært krenkende.

Publisert   Sist oppdatert

Det tyske utenriksdepartementet mottak søndag en såkalt diplomatisk note om saken.

Landets regjering vil undersøke innholdet i notatet nøye og raskt bestemme seg i løpet av uken for hvordan den skal forholde seg til den tyrkiske forespørselen om en eventuell straffeforfølgning, melder DPA.

Satirisk frihet

Böhmermann leste diktet med tittelen «Ærekrenkende» torsdag 31. mars i sitt satiriske TV-show «Neo Magazine Royale», som sendes på kanalen ZDF. Bakgrunnen for diktet var Erdogans protest mot et satireinnslag i en annen tysk TV-kanal, NDRs TV-program «Extra 3».

Böhmermann sier selv at han ville gi et praktisk eksempel på hva dette innebærer, altså hva som er satirisk frihet og hva som ikke er det i Tyskland.

I sendingen sitter Böhmermann foran det tyrkiske flagget og et portrett av Erdogan og retter en rekke grove beskyldninger mot den tyrkiske presidenten, inkludert dyresex.

Rundt 20 tilskuere sendte inn klager etter å ha sett innslaget. Den tyske statsministeren Angela Merkel har kritisert diktet og kalt det «bevisst støtende» og drøftet søndag saken med Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.