Liggestoler og longdrinks

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det tyske forlaget Gruner + Jahr sa i forrige uke opp de redaksjonelt ansatte i økonomibladene «Capital», «Impulse» og «Börse Online», til sammen 110 medarbeidere i Köln og München.

De ansatte har fått beskjed om at de gjerne må søke jobb i den resterende konsernredaksjonen, som skal bestå av 250 medarbeidere, men det er neppe plass til mer enn maksimalt 50. De må dessuten godta lavere lønn og ingen tariffavtale.

Den brutale nedbemanningen vekker oppsikt i tyske mediekretser. «Der Spiegel» minner om at forlaget før var kjent for pressestørrelser som Henri Nannen, Gerd Bucerius og John Jahr.

Selv i flaggskipet «Stern», som fortsatt leverer store overskudd, skal det spares. Konsernsjef Bernd Buchholz forklarte i forrige uke nedbemanningen med at han måtte «gi beskjed til folkene på soldekket, om at de får pakke sammen liggestolene og drinkene». Uttalelsen har vakt storm, og journalistene i «Stern» kjøpte liggestoler som ble slengt i en haug utenfor kontordøren til konsernsjefen.

De ansatte har også vendt seg til G + J-eierne Bertelsmann og Angelika Jahr. Ifølge «Der Spiegel» er eierne innforstått med at sparetiltak er nødvendig og riktig, men ledelsens tøffe framgangsmåte blir ikke satt særlig pris på. Spesielt skal også eierne mislike konsernsjefens aggressive snakk om liggestoler og longdrinks.

Konsernsjef Buchholz innrømmer at sparetiltakene er drastiske, men han mener det er mer redelig å si opp folk uten å forespeile dem nye jobber, når de likevel ikke kan tilby det.

Powered by Labrador CMS