Stasi-agent på badekarkanten

På tre år i Øst-Berlin fylte etterretningstjenesten Stasi 68 ringpermer om den utsendte fra vesttysk fjernsyn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den tyske statskanalen ARD viste mandag kveld en film av den pensjonerte korrespondenten Hans-Jürgen Börner om erfaringene fra det tidligere DDR.

Börner, kjent som en av de fremste ironikere og humorister i tysk presse, hvilket ikke sier altfor meget, var korrespondent for rikskringkastingen ARD i Øst-Berlin fra 1986 til murens fall og DDRs oppløsning i 1989. Siden begynnelsen av august har ARD sendt ulike filmer fra Börners journalistliv, og mandag kveld toppet det seg med hans DDR-erfaringer.

Fiender

Vest-korrespondenter var i utgangspunktet vurdert av de østtyske myndighetene som «fiender» av DDR, og ble alle i større og mindre grad overvåket av etterretningspolitiet Stasi. Börner har utvilsomt vært på «Topp ti»-listen. Tyske medier skriver om hvordan både leilighet og kontor ble overvåket og avlyttet, og selvsagt ble alle telefoner tappet og alle møter observert og fotografert.

Börner har søkt i Stasi-mappene sine, og til tross for at han bare var tre år i Øst-Berlin, har han funnet fram til 68 ringpermer med over 1800 sider stoff. Sannsynligvis var det mer som er makulert.

Ifølge Die Welt hadde Börner kodenavnet «Titus». Welt og Der Spiegel betegner gårsdagens dokumentasjon som »brilliant» og «storartet» (Der Spiegels artikkel finnes kun i papirutgaven og er ikke tilgjengelig på nett). Mer enn tolv såkalte IM, uoffisielle medarbeidere, ble satt på Börner.

Bedrag på karkanten

Filmen viser blant annet et intervju så å si på badekarkanten med en kvinne på kur i Bad Elster i Sachsen, som forteller hvor lett det er å få gratis kuropphold i DDR. Hun var selvsagt plantet av Stasi, en badeand kan man si.

Korrespondentens opphold kan ikke ha vært spesielt hyggelig, overalt ble det lyttet og observert. En tillitvekkende kunstner viste seg å være agent likevel. Eksmannen til Börners kusine var Stasi. Og så videre.

Litt trøst finner han likevel. DDR-dissidenten og visesangeren Stephan Krawczyk viser seg å være hel ved.

En studie fra 2004 viser imidlertid at Stasi gjorde store anstrengelser for å infiltrere vestmedier, men lyktes i beskjeden grad.

ARD har dessverre ikke lagt ut filmen på nett, men kanskje det kunne være en idé for neste Skup-konferanse? Börner live eller filmen hans, eller begge deler?

Powered by Labrador CMS