OPPRØR: Et stort antall journalister som dekket opprøret i Ukraina ble skadd. Én av dem døde av skadene. Foto:  Flick.com/mac_ivan
OPPRØR: Et stort antall journalister som dekket opprøret i Ukraina ble skadd. Én av dem døde av skadene. Foto: Flick.com/mac_ivan

Vold mot 168 journalister

Overgrepene i Ukraina havner i menneskerettighetsdomstolen.

Tre ukrainske medieorganisasjoner har startet en rettslig prosess mot de ansvarlige for overgrepene mot journalister i landet. Én journalist er drept og 167 skadd siden opprøret startet 23. november i fjor, ifølge en oversikt fra Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ.

Brudd på rettigheter

Den ukrainske journalistforbundet NUJU, Ukrainas avisutgiverorganisasjon UAPP og den regionale avisutgiverorganisasjonen AIRPU har allerede oppnevnt advokater for å bringe de ansvarlige inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), med påstand om brudd på journalistenes grunnleggende rettigheter.

IFJ og dens europeiske avdeling EFJ deltok i forrige uke i en internasjonal granskningskommisjon som rykket ut til Ukraina. Oppdraget var å samle førstehånds informasjon om problemene som rammet landets journalister og å tilby dem solidaritet og støtte.

Oversendes EMD

Torsdag 20. februar, mens kamphandlingene pågikk for fullt i Kiev og andre steder i Ukraina, oppfordret kommisjonen sterkt til felles innsats for å søke internasjonal rettferdighet, “blant annet gjennom potensiell innsending til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen”.

I tillegg til IFJ/EFJ deltok en rekke andre organisasjoner i kommisjonens arbeid: World Association of Newspapers, Article 19, Reportere uten grenser, International Media Support, Open Society Foundations og OSSEs avdeling for pressefrihet.

Powered by Labrador CMS