Klassekampen har et lengre intervju med fotograf Khan Farooq i dagens avis. Foto: Faksimile
Klassekampen har et lengre intervju med fotograf Khan Farooq i dagens avis. Foto: Faksimile

Rolfsens medregissør: Kanskje uklokt og i grenseland å delta på biltur med mulig IS-rekrutt til Sverige

– Jeg kunne ikke la denne sjansen gå fra meg, sier Khan Farooq.

Publisert Sist oppdatert

Khan Farooq (23) jobber nå som journalist i Dagbladet. I vår hadde han oppdrag som medregissør på Ulrik Imtiaz Rolfsens dokumentarfilmprosjekt om Profetens Ummah. I dag forteller Farooq i Klassekampen hvordan han endte i produksjonsselskapets bil på vei til Landvetter flyplass ved Gøteborg.

Ekspedisjonen endte med at svensk politi anholdt en 18-åring på mistanke om at han skulle slutte seg til terrorbevegelsen IS. Og med at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) 8. juni ransaket Rolfsens leilighet i Oslo og bealgla råfilm.

Kanskje i etisk grenseland

Farooq sier til Klassekampen at han tidlig i juni ble oppringt av trusseldømte Ubaydullah Hussain og bedt om å bli med på “noe veldig spennende” som ikke4 ble nærmere beskrevet. Invitasjonen førte til at Hussain, Farooq og to andre kjørte 18-åringen til Gøteborg. Derfra skulle han fly til Tyrkia og krysse grensen til Syria.

Journalisten forteller at Hussains bil var så liten at det ville bli vanskelig å filme og at man derfor brukte en Volkswagen Caravelle som tilhører rolfsens produksjonsselskap. Hendelsen inngår i påtalemaktens argumentasjon for at det påfølgende beslaget var lovlig. Høyesterett tar stilling til saken i løpet av to ukers tid.

– Jeg ser i ettertid at dette kanskje var uklokt og i et etisk grenseland, sier Farooq til Klassekampen. Han utelukker ikke at han selv kan bli siktet for medvirkning til terrorrekruttering.

Journalisten forteller at han var sterkt i tvil om han skulle bli med på bilturen til Sverige. Han følte at det var risikabelt å si nei. Dersom 18-åringen ble arrestert, kunne han selv bli mistenkt for å ha tystet. Samtidig er Farooq usikker på om det ville vært journalistisk holdbart å avslå:

– Ingen i verden har ennå dokumentert en IS-kriger som er på vei til Syria. Jeg kunne ikke la denne sjansen gå fra meg.

Mer om Klassekampen finner du her.

 

 

 

Powered by Labrador CMS